Arbetsskadeförsäkringar

Rättsskyddets Dan Holke:

Inte hopplöst anmäla arbetsskador

2008 lyckades LO-TCO Rättsskydd utverka 319 miljoner kronor till medlemmar i 28 fackförbund. En hel del pengar går till arbetsskadade. Men den juridiska byrån märker av en minskning av tillströmningen av försäkringsärenden.

Publicerad

LO-TCO Rättsskydds årsredovisning för 2008 blev offentlig på tisdagen. Byråns chef Dan Holke beskriver fjolåret som ett normalår. Byrån fick in nästan 1 500 nya ärenden och avslutade 1 870. Det är en avmattning om man väger in att det 2006 kom in drygt 1700 nya ärenden och året därpå 1600.

- Arbetsrättsenheten har ökat lite grann. Hela minskningen ligger på försäkringsrättsenheten. Det märktes en avmattning efter sommaren. Vi vet inte om det beror på Försäkringskassans omorganisation; om de haft väldigt mycket interna bekymmer för att få saker och ting på plats.

Hur påverkar det menar du?

- Ja, då blir det inte så många beslut att överklaga. Vi kommer inte in i bilden förrän någon fått ett nej av Försäkringskassan. Men vi vet inte säkert vad minskningen beror på. Vi vet att det anmäls färre arbetsskador. Vår teori är att en del människor lite grann har gett upp och tror att det är hopplöst. Men vårt budskap är att det är det inte. Att anmäla sin arbetsskada är viktigare än någonsin i och med att den vanliga sjukförsäkringen försämrats. Det gör väldigt stor ekonomisk skillnad att få en skada godkänd som arbetsskada. Dessutom gör den medicinska vetenskapen framsteg. Samband som förut inte kunde bevisas går nu att driva med framgång. Så man ska absolut inte sluta med att anmäla sina arbetsskador. Många av de ärendena vinner vi ju.

Håller förbunden hårdare i rättshjälpspengarna när det är dåliga tider?

- Nej, det gör de nog inte. På arbetsrättssidan beror det på vilka relationer man har med sin centrala motpart. Vissa förbund har periodvis väldigt bra samarbete med motparten och det är lätt att hitta uppgörelser. Andra perioder har man väldigt svårt att lösa problem gemensamt och då blir det mer tvister. Det tror jag spelar större roll än konjunkturen. Förbunden lägger inte ner en arbetsrättslig tvist bara för att de inte har pengar.

Men hur är det inom försäkringsrätten?

- Många förbund låter oss gallra fram de ärenden där det finns hyfsade möjligheter till framgång. Minskningen på försäkringsrättsenheten beror inte på att förbunden blivit mer försiktiga, utan på att de inte får in särskilt många ärenden från medlemmar som fått nej.

Är 319 miljoner kronor en all time high?

- Nja, något år drev vi ett jättepensionsmål där det låg miljarder i potten. Men om man räknar bort det så är det här ganska högt för att vara ett normalår.

Varför stiger det?

- Penningvärdesförsämringen gör att beloppet stiger per automatik. Mycket är livräntor och ersättningar motsvarande lön. Antalet ärenden är relativt konstant över åren.

Är utverkade kronor till förbundsmedlemmar ett bra mått på er verksamhet?

- Det är ett väldigt synligt bevis för att vi gör nytta för medlemmarna. Jurister kostar och det är förbunden som betalar. Då kan det vara bra att redovisa vad medlemmarna får tillbaks. Pengar är en väldigt tydlig måttstock, säger Dan Holke.

LO-TCO Rättsskydd...

...är ett aktiebolag. Det ägs till 90 procent av LO. Resten ägs av TCO. Ibland beskrivs LO-TCO Rättsskydd som fackets advokatbyrå.