Arbetsskadeförsäkringar

Projekt om rörelseorganens sjukdomar blev oväntat stort

De som väntar på kunskapssammanställningen om sjukdomarna i rörelseorganen som Statens beredning för medicinsk utvärdering gör, får ge sig till tåls. Arbetet är större än väntat och tar ett år längre att slutföra.

Publicerad

- Vi blir inte klara i år som planerat. Det har SBU:s chef Måns Rosén också informerat finansiärerna, Försäkringskassan och Afa Försäkring om, säger Anders Norlund, projektledare hos Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU).

Sammanställningen av vetandet från den bästa forskningen skulle legat klar under 2009. Antagligen blir gruppen i stället klar till hösten 2010.

- Det beror på att det är en alldeles överväldigande mängd abstracts och studier i fulltext att gå igenom. Jag har inte varit med om ett så stort projekt någon gång. Det blir väldigt välgjort, men det tar tid, säger Anders Norlund.

Han ger en bild av mängden forskning som finns om sjukdomarna i rörelseorganen. Hittills har projektgruppen granskat över 20 000 sammanfattningar av akademiska studier, så kallade abstracts. Man har också kammat igenom över 1 000 fulltextstudier.

Inför projektstarten intervjuade Arbetarskydd projektets ordförande Christer Edling, som sade att kunskapssammanställningen skulle vara ett beslutsstöd för dem som försäkringsmedicinskt har att bedöma sambandet mellan sjukdom och arbetsmiljö. Den inriktningen består, men beroende på rapportens slutsatser finns förutsättningar för att slutprodukten också ska kunna användas i skadeförebyggande syfte, enligt Anders Norlund.

- Projektet handlar om risk vid exponering för viss arbetsmiljö. Det är med avsikt tydligt avgränsat så att man inte kommer in på juridiska spörsmål eller hälsoekonomi, säger Anders Norlund.

Projektgruppen:

Den medicinska vetenskapen är oenig om arbetsmiljöns betydelse för sjukdomar i rörelseapparaten. En genomgång och sammanställning av det aktuella kunskapsläget har därför betydelse för dels det preventiva arbetsmiljöarbetet, dels för rättsäkerheten vid samhällets bedömning av arbetsskador. Källa SBU

Professor emeritus Christer Edling (ordförande), Professor Maria Feychting, Professor Johan Hallqvist, Specialistläkare Catarina Nordander, Professor och överläkare Jorma Styf, Professor och överläkare Kjell Torén, Professor Ewa Wigaeus Tornqvist. Projektledare Anders Norlund.