Arbetsskadeförsäkringar

Minister avfärdade kritik om snäva tidsramar

Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Det var inte mycket som Konstitutionsutskottet fick ur socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson vid utfrågningen på måndagen. Ministern slog ifrån sig kritiken att formerna för utförsäkringen hade stressats fram.

Publicerad

Konstitutionsutskottets (KU) förhör med socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson kom sig av förändringarna i sjukförsäkringen som regeringen fick igenom i riksdagen under december 2009.

De anmälande rödgröna partierna anser att regeringen struntat i varningarna att förändringarna skulle ställa ett stort antal människor utan försörjning. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen fick ingen chans att förbereda sig, menar anmälarna i KU. Dessutom betonar anmälarna att enskilda har behandlats rättsosäkert. De har inte fått chansen att bedöma de ekonomiska och juridiska konsekvenserna av sitt eget handlande, exempelvis konsekvenserna av att inte vara med i a-kassan. ”Lagförslagen i propositionen kom först en dryg månad innan de skulle börja gälla, men ställde krav på att enskilda skulle agera minst tre månader innan lagen trädde i kraft”, skrev anmälarna Veronica Palm (s), Gunvor G Ericson (mp) och Liselotte Olsson (v).

Men Cristina Husmark Pehrsson, till synes lugn, avfärdade kritiken.

- Jag kan inte hålla med om att det varit någon brådska. Beredningen har pågått under lång tid. Så snart rehabiliteringskedjan trädde i kraft den första juli 2008 var regeringen tydlig med att den tänkte genomföra en arbetslivsrehabilitering.

KU uppehöll sig i förhöret ganska länge vid den information som gick ut till alla dem som riskerade att bli utförsäkrade. Det var information som Försäkringskassan skickade ut, men som egentligen var material direkt från regeringen. När informationen gick ut fanns ännu inget riksdagsbeslut. Konstitutionsutskottets ordförande Berit Andnor (s) frågade om regeringen förväntade sig att människor skulle göra en aktiv handling, det vill säga gå med i en a-kassa ”utifrån ett icke taget beslut i riksdagen”.

Men Cristina Husmark Pehrsson ansåg att alla hade erbjudits personliga samtal med en handläggare hos Försäkringskassan. I övrigt ansåg socialförsäkringsministern att detta var frågor om a-kassan, som inte lyder under socialdepartementet, och som därför inte hon kunde besvara.

Billy Gustafssón (s) gav en bild hur många som drabbats av dråpslag i den privata ekonomin då de utförsäkrats. Tusentals har förlorat mellan femtusen och femtontusen kronor per månad. Han frågade ministern på vilket sätt de försäkrade fick en chans att förbereda sig.

Han ansåg att ministern blev honom svaret skyldig.

KU återkommer den 27 maj med ett granskningsbetänkande. Debatt i kammaren är planerad till den 14 juni.