Arbetsskadeförsäkringar

Männen får oftare skadan godkänd

- men skillnaden krymper

Männens arbetsskador har fortfarande större chans att få godkänt hos Försäkringskassan än kvinnornas. Men 2008 krympte skillnaden. Samtidigt blir det allt vanligare att prövade skador får godkänt.

Publicerad

Arbetarskydd granskar Försäkringskassans statistik över prövade arbetsskador. Vid en första anblick tycks det vara en stor orättvisa. Männen får genomgående sina skador godkända oftare än kvinnorna. Men man måste komma ihåg att arbetslivet är väldigt könsuppdelat. Det får till följd att män oftare skadar sig olyckor medan kvinnor oftare drabbas av värk.

I den sambandsbedömning som Försäkringskassan ska göra för att kunna godkänna en arbetsskada är olyckorna betydligt enklare än sjukdomarna i rörelseorganen. Sambanden framstår som tydligare om någon skadats vid fall från en stege än om det rör sig om musarm.

Men frågan är om det förklarar hela skillnaden?

Tabellerna intill visar att skillnaden 2006 och 2007 var hela 23 procentenheter. Glädjande nog hade skillnaden krympt till 19 procentenheter förra året.

Arbetsmiljöverket har i sin snabbstatistik noterat att det är just de anmälda arbetssjukdomarna som minskar kraftigt i antal.

Försäkringskassans tabeller visar att godkännandefrekvensen stiger. 2006 var det 46 procent av de prövade skadorna som godkändes. 2007 var siffran fortfarande under hälften, 48 procent. I fjol hade godkännandefrekvensen tagit ett rejält kliv uppåt till 59 procent.

I det här materialet är alla avslag av rent administrativa skäl borttagna. Kvar finns sambandsprövningarna.

Män

2006: 34

2007: 35

2008: 48

Godkännandefrekvens i procent

2006: 57

2007: 58

2008: 67

Godkännandefrekvens i procent