Kassan prövar färre skador

2009-05-26 12:02 Mattias Davidsson  

Allt färre arbetsskador prövas av Försäkringskassan. Orsaken är troligen att färre personer beviljas sjukbidrag. Ännu är det för tidigt att dra några slutsatser om Försäkringskassans kvalitetssatsning.

Det anmäls allt färre arbetsskador. Samtidigt beviljas färre personer sjukersättning. Eftersom den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen ger ersättning vid bestående nedsättning av arbetsförmågan betyder det här färre prövade arbetsskador.

- Arbetsskadeförsäkringen är nära kopplad till vad som händer i sjukförsäkringen och där har det blivit förändrade regler och då ser vi det på arbetsskadelivräntorna också, säger Monica Svanholmpå Försäkringskassans huvudkontor.

Samtidigt har handläggarna jobbat under både 2006 och 2007 med att beta av högarna med väntande ärenden.

Nu är det fem kontor som prövar arbetsskador, så att handläggarna ska bli mer specialiserade och kunniga. Försäkringskassan har också gjort om organisationen för försäkringsläkarna.

- De är nu försäkringsmedicinska rådgivare och är närmare varandra. Det tror jag kommer att påverka mycket. Men det här pågick under 2008 så det året kan man inte se så stora resultat, säger Monica Svanholm.

Hon tror och hoppas att 2009 ska bli det år då arbetsskadeprövningarna ska börja bli mer enhetliga. Länge har Försäkringskassan fått utstå kritik för dålig kvalitet och olika stor ”generositet” i bedömningarna. Arbetarskydd är en av de tidningar som konstaterat att chanserna till en godkänd arbetsskada till viss del beror på var man råkar bo i landet.

Antal prövade arbetsskador

2006: 29282

2007: 26453

2008: 14364

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö