Arbetsskadeförsäkringar

Ingen dramatik för sjukskrivna ännu

Den befarade utförsäkringsdramatiken i sjukförsäkringen har hittills uteblivit. Det visar Försäkringskassans lägesrapport. Men det är ännu så länge för tidigt att dra slutsatser.

Publicerad

Kommer regeringens stora förändringar i sjukförsäkringen från i somras att lämna tusentals sjuka utan försörjning? Uppgifter från Försäkringskassan visar att det vid årsskiftet fanns nästan 79 000 personer som då hade varit sjukskrivna mer än 180 dagar.

Av dem har ungefär 10 000 sjukfall avslutats under de första tre veckorna av 2009. Försäkringskassan konstaterar att det är ungefär lika många som under samma period tidigare år.

De indragna sjukpenningarna under januari 2009 är till antalet 470 stycken. Som jämförelse kan man ta januari 2007 då antalet indragningar var 420 stycken.

Har den befarade utförsäkringsdramatiken uteblivit?

- Det är lite tidigt att göra en tolkning ännu. I dagsläget har vi svårt att dra några slutsatser kring konsekvenserna av det nya regelverket. Men av de siffror vi har kan vi inte se någon riktigt stor dramatik, säger Magdalena Brasch, ansvarig på Försäkringskassans verksamhetsområde ohälsa.

När kan ni dra säkra slutsatser?

- Svårt att säga. Försäkringskassan håller på att gå igenom sjukfallen. Alla utredningar är inte slutförda. Man väntar på ytterligare underlag från sjukvården. Så det är lite tidigt att säga vad utfallet av alla utredningar blir.