Arbetsskadeförsäkringar

Historiskt få arbetssjukdomar 2009

En växeltelefonist arbetar med bandage efter behandling mot musarm. Kvinnor anmäler allt mindre belastningsskador. Foto: Fredrik Persson/SCANPIX

Förra året anmälde 9 000 personer arbetssjukdomar. Det är en historiskt låg siffra. Har det blivit så här bra och i så fall hur? Eller drar sig folk för att anmäla? Ingen vet.

Publicerad

Arbetssjukdomarna tycks vara på väg bort. Det är en halvering på sex år. 2009 anmäldes 9 000 sjukdomar. Så få anmälare har Arbetsmiljöverket inte noterat sedan man startade databasen 1979.

- Det är en historiskt låg siffra, säger avdelningschef Janerik Persson på Arbetsmiljöverket.

Det låter jättebra att arbetssjukdomarna blir färre. Hur kan det ha blivit så? Arbetsmiljöverket lämnar en hypotes. "Skadliga arbetsmoment i form av tunga lyft och ökad användning av lyfthjälpmedel inom främst vård, omsorg och handel kan förklara att kvinnor i mindre omfattning drabbas av belastningsrelaterade sjukdomar" skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Men eftersom det är anmälningar man räknar, finns det risk för underrapportering.

Till skillnad från arbetsolycksfallen som inträffar med buller och bång, kommer många arbetssjukdomar smygande. Besvär till följd av dålig belastningsergonomi, stress eller exponering för kemikalier visar sig kanske först efter flera år.

Under hela perioden av minskningar har det spekulerats om människor har blivit mer försiktiga med att anmäla arbetssjukdomar. Det kan ses som förtäckt kritik mot arbetsgivaren. En annan hypotes är att folk har så låga förväntningar på arbetsskadeförsäkringen ”det lönar sig inte” att de struntar i att anmäla.

- Det är ju det man inte vet. Man kan ha hypoteser, men vi har inte gjort någon djupare analys. Nu kommer vi att ta tag i analysdelen på ett aktivare sätt, säger Janerik Persson.