Arbetsskadeförsäkringar

Fånge får mer än sjuksköterska för hepatitsmitta

Ligger ersättningsnivåerna i arbetsskadeförsäkringen på rätt nivå? Det anser inte sjuksköterskorna som kämpar för ett mer komplett försäkringsskydd vid yrkesrelaterad smitta.

Publicerad

I oktober stod det klart att en fånge vid Tidaholmsanstalten som fick Hepatit C när han av misstag råkat sticka sig på en tatueringsnål, ska få kompensation av staten. Kammarkollegiet beslutade att ge den smittade mannen 69 000 kronor.

Riksföreningen Hepatit C Vårdnet, som bland annat företräder sjukvårdsanställda som blivit smittade i yrkesutövningen, framhåller nu att en medlem fått väsentligt mindre för samma smitta. En manlig sjuksköterska fick 27 000 kronor för sveda och värk ur parternas Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA-KL.

De båda fallen är förstås inte identiska. Sjuksköterskan, som blivit intervjuad i Arbetarskydd nr 9/08, fick en årslång interferonbehandling och blev frisk från smittan. Fången gick igenom en sex månader lång behandling men sjukdomen hann slå ut hans sköldkörtel. Nu måste mannen medicinera, kanske livet ut, enligt SvT:s Västnytt.

Men männen har det gemensamt att de fått smittan sedan de av misstag stuckit sig på nålar i sin arbets- respektive fängelsemiljö.

Kammarkollegiet

Har bland annat uppdraget att sköta statens försäkringssystem. Flera myndigheter, bland annat Kriminalvårdsstyrelsen, har ordnat med personskadeskydd genom Kammarkollegiet.