Arbetsskadeförsäkringar

Dagarna tickar för långtidssjuka

Tusentals långtidssjuka riskerar att bli utförsäkrade efter årsskiftet, då hårdare tidsgränser gäller. Men den utlovade "rehabiliteringsgarantin" finns ännu inte i verkligheten.

Publicerad

– Många långtidssjuka kommer att bli av med både sjukersättningen och sin anställning när de nya reglerna i sjukförsäkringen träder i kraft. Och det kan gå väldigt snabbt, de första fallen kommer att dyka upp på vårkanten, säger Claes Jansson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Det centrala i de nya reglerna är den så kallade rehabiliteringskedjan, som började gälla den 1 juli i år, med fasta tidpunkter för bedömning av arbetsförmågan.

Det innebär bland annat att om du varit sjuk i sex månader ska du få en prövning av din arbetsförmåga, dels i relation till de arbeten som finns hos din arbetsgivare, dels mot hela arbetsmarkanden.

Det betyder i praktiken: Finns inget arbete hos din arbetsgivare som passar dig blir du efter sex månader antingen uppsagd eller säger upp dig själv, menar Claes Jansson.

Den 1 juli fanns i Sverige cirka 70 000 personer som varit sjuka längre än ett år, och ytterligare 95 000 som haft tidsbegränsad sjukersättning, så kallad sjukbidrag. Många av dem kommer att söka sig tillbaka till sina arbetsplatser där de har kvar sin anställning, eftersom de inte längre får sjukpenning.

– I valet mellan en rätt krasslig arbetstagare och en frisk vikarie blir arbetsgivarens val ganska enkelt, säger Claes Jansson.

Det är precis som förr, menar han. Ingen har fått något riktigt ansvar.

– Varken Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, vården eller de sociala myndigheterna har fått några skarpa regler att följa. De kan fortsätta att bolla de här människorna mellan sig.

Den rehabiliteringsgaranti som regeringen utlovat har inget konkret innehåll, bara allmänna uttalanden i stil med att Försäkringskassan har det övergripande ansvaret för rehabiliteringen, förklarar han.

– Det ansvaret har funnits i tio år, och det vet vi hur det har fungerat, det vill säga mycket dåligt.

Många kommer att tvingas till socialbidrag och i förlängningen kommer det också att bli ett tryck på lönenivåerna, tror Claes Jansson.

– Det kan skapas en låglönemarknad där folk är beredda att ta vad som helst till vilket pris som helst för att kunna försörja sig.

Men Mattias Lundbäck, politisk sakkunnig hos socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, menar att långtidssjuka kommer att ha samma anställningsskydd som de har idag.

– Regeringen har inte försämrat arbetsrätten för sjukskrivna, snarare tvärtom. Dels genom rätten till tjänstledighet för att prova annat jobb, dels genom att avskaffa permanent förtidspension, som inneburit en saklig grund för uppsägning. Nu ska förtidspension prövas automatiskt varje år.

Mattias Lundbäck anser också att kritiken mot rehabiliteringsgarantin är obefogad och hänvisar till avtalet mellan staten och Sveriges kommuner och landsting om att införa en rehabiliteringsgaranti.