Arbetsskadeförsäkringar

Arbetsgivare vållade sex av tio arbetssjukdomar

Sextio procent av personerna med en godkänd arbetssjukdom som försöker bevisa att arbetsgivaren varit vållande lyckas. Men många ansöker aldrig om prövning. Och de flesta fackförbund ligger lågt.

Publicerad

Vållandenämnden arbetar inom ramen för parternas Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA. Lag & Avtals systertidning Arbetarskydd har granskat nämndens beslut under perioden oktober 2003 till och med januari i år, alltså drygt fem år. Då prövade Vållandenämnden 314 unika ärenden, förutom omprövningar. 188 unika ärenden fick bifall och 126 avslag. I 59,9 procent av fallen anses alltså arbetsgivaren ha vållat sjukdomen och den försäkrade har rätt till ersättning för inkomstförlust och i vissa fall sveda och värk enligt skadeståndslagen.

Det kan bli betydande summor, eftersom många av de försäkrade tvingats lämna arbetslivet i förtid och nu går med sjukersättning och arbetsskadelivränta. Vid ett års sjukskrivning kan det röra sig om 40 000 kronor eller mer.

Lite drygt hälften av de försäkrade med sjukdomar i rörelseorganen lyckas visa att arbetsgivaren varit vållande till sjukdomen. Två av tre lungsjuka lyckas också och likadant förhåller det sig med personer som drabbats av depression, ångest eller någon annan psykisk ohälsa, till följd av exempelvis mobbning.

Trots att utdelningen är god är det bara ett fackförbund som arbetar aktivt med att driva vållandeärenden: IF Metall. Förbundet står ensamt för nästan hälften, eller 143 av ansökningarna under den granskade perioden. Utdelningen har varit god då 90 ärenden, eller 63 procent, fått bifall av nämnden.

På andra plats, och långt efter, kommer Unionen med 21 ärenden (10 bifall). På tredje plats finner vi Kommunal med 19 ärenden (9 bifall). En lång rad förbund har under perioden inte gjort någon eller kanske bara en eller två anmälningar till Vållandenämnden.

Kia drev sitt vållandeärende med advokat

Läs mer i Arbetarskydd nr 6/7-09. Ute bland läsarna idag!

Läs om hur Halmstad kommun klassades som vållande till hepatit C i Arbetarskydd nr 6/7-09. Ute bland läsarna idag!