Arbetsskadeförsäkringar

Arbetsskadeförsäkringar

Förhandlingar pågår om covid-19 som arbetsskada

CORONAVIRUS. I nästa vecka fortsätter förhandlingarna mellan PTK och Svenskt Näringsliv om villkoren i arbetsskadeförsäkringen för de som blir smittade av coronaviruset på jobbet.

Arbetsskadeförsäkringar

Kvinnor får ersättning för stress och män för ryggont

När en kvinna får ersättning för sjukdom från sin kollektivavtalade försäkring jobbar hon vanligast inom handeln, är 53 år och har drabbats av stress. En typisk man är oftast en 60-årig metallarbetare som lider av en ryggsjukdom, visar AFA Försäkrings statistik för 2017 för privatanställda arbetare.

Arbetsskadeförsäkringar

Bostadsort avgör chans att vinna i domstol

Ovidkommande faktorer som bostadsort påverkar möjligheter att få rätt i tvister om sjukpenning och arbetsskadeersättning. Hårdast dömer man i Stockholm.

Arbetsskadeförsäkringar

Gammal lista försenar besked om ersättning

De arbetssjukdomar som anmäls mest hos Afa Försäkring saknas på listan över godkända diagnoser. Ägarna har inga planer på att göra något åt det.

Arbetsskadeförsäkringar

Skiftarbetets pris synas av forskare

Risken för att få hjärtinfarkt är högre för skiftarbetande män i industrin. Nu ska forskaren Eva Andersson, överläkare vid arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ta reda på om det gäller även för de skiftarbetande kvinnorna i industrin.

Arbetsskadeförsäkringar

Döden som vardag ska synas

Psykologen Agneta Grimby vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, geriatrik, får 588 000 kronor av Afa Försäkring för att forska om hur vårdanställda påverkas av att jobba med döende och sorg. - Jag ska undersöka personalgrupper som i akutskeden får ta hand om döende eller döda och deras efterlevande, säger hon.