Arbetsskadeförsäkringar

Arbetsskadeförsäkringar

Bostadsort avgör chans att vinna i domstol

Ovidkommande faktorer som bostadsort påverkar möjligheter att få rätt i tvister om sjukpenning och arbetsskadeersättning. Hårdast dömer man i Stockholm.

Arbetsskadeförsäkringar

Gammal lista försenar besked om ersättning

De arbetssjukdomar som anmäls mest hos Afa Försäkring saknas på listan över godkända diagnoser. Ägarna har inga planer på att göra något åt det.

Arbetsskadeförsäkringar

Skiftarbetets pris synas av forskare

Risken för att få hjärtinfarkt är högre för skiftarbetande män i industrin. Nu ska forskaren Eva Andersson, överläkare vid arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ta reda på om det gäller även för de skiftarbetande kvinnorna i industrin.

Arbetsskadeförsäkringar

Döden som vardag ska synas

Psykologen Agneta Grimby vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, geriatrik, får 588 000 kronor av Afa Försäkring för att forska om hur vårdanställda påverkas av att jobba med döende och sorg. - Jag ska undersöka personalgrupper som i akutskeden får ta hand om döende eller döda och deras efterlevande, säger hon.

Arbetsskadeförsäkringar

LO säger ja till försäkringsavtal

Arbetsskadade ska få 100 procents ersättning för sitt inkomstbortfall även under sjuklöneperioden. Det är en av de förbättringar i avtalsförsäkringarna som LO och Svenskt Näringsliv är överens om och som LO:s styrelse sade ja till i går, på måndagen. - Men Svenskt Näringsliv har ännu inte sagt att den är definitiv, sade Per Bardh på presskonferensen efteråt.

Arbetsskadeförsäkringar

Nytt verktyg ska ge rättvisare bedömning

Försäkringskassan testar i höst ett nytt bedömningsverktyg för vem som ska ha rätt till sjukpenning. Målet är att stärka de sjukas rättssäkerhet.

Arbetsskadeförsäkringar

Fas 3 stoppas

Riksdagen uppmanar nu regeringen att stoppa nya anvisningar till fas 3. De rödgröna och Sverigedemokraterna fick därmed majoritet för sin linje.

Arbetsskadeförsäkringar

SD ger rödgröna stöd om fas 3

De rödgröna kräver att regeringen stoppar fas 3. Även Sverigedemokraterna ställer sig bakom kravet som då får majoritet i riksdagen. – När människor som är svaga på arbetsmarknaden utnyttjas har det gått för långt, säger Sven-Olof Sällström, ledamot i Arbetsmarknadsutskottet.

Arbetsskadeförsäkringar

Så ska regeringen slipa sjukförsäkringen

Regeringen erkänner att sjuka har kommit i kläm med de nya hårdare sjukförsäkringsreglerna. Nu lämnar socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) och regeringen förslag på förbättringar. Bland annat ska det bli mer utrymme för individuella bedömningar vid den bortre tidsgränsen.