Arbetsmiljöbrott

Två chefer stämda för dödsolycka i grävd grop

Entreprenören hade fått i uppdrag av Kävlinge kommun att på två meters djup i marken byta ut rör för spillvatten. I samband med schaktningsarbetet befann sig en anställd i en grävd grop när jordmassorna rasade över honom. Mannen avled av skadorna. Foto: TT-Bild

I samband med schaktningsarbetet rasade jordmassorna rasade över mannen Nu drygt tre och ett halvt år senare stäms företrädaren för entreprenören och en kommunchef i Kävlinge för arbetsmiljöbrott.

Publicerad

Dödsolyckan inträffade på förmiddagen den 5 september 2013. Kävlinge kommun hade en vecka tidigare påbörjat ett anläggningsarbete vid värdshuset i Kävlinge. Kommunen hade gett en entreprenör i uppdrag att på två meters djup i marken byta ut rör för spillvatten. I samband med schaktningsarbetet befann sig en anställd i en grävd grop när jordmassorna rasade över honom. Mannen, som var i 60-årsåldern, avled av skadorna han fick i samband med raset.

Nu drygt tre och ett halvt år senare stäms företrädaren för entreprenören och en kommunchef till Lunds tingsrätt för arbetsmiljöbrott. Advokat Jonas Carlsson företräder kommunchefen och advokat Christina Cederskär företräder entreprenören. Enligt åklagaren Lotten Loberg har de båda cheferna av uppsåt eller oaktsamhet brutit mot arbetsmiljölagens regler om att förebygga olycksfall. Därför har de orsakat arbetstagarens död.

De åtalade skulle ha undersökt och bedömt markens beskaffenhet, risker och arbetsmetoder för gräv- och rörläggningsarbetet. Kommunchefen skulle ha upprättat en arbetsmiljöplan och krävt in en riskbedömning från entreprenören. De skulle båda ha förebyggt rasolyckan genom att antingen säkra schaktsidorna genom att se till att släntens sidor lutade tillräckligt mycket eller så skulle det ha funnits en stödkonstruktion. De skulle också ha ombesörjt att jordmassorna placerades på ett tillräckligt avstånd från schaktet.