”Två björnar attackerade djurvårdaren”

2017-08-18 11:33 Tiina Demargne  

Det var inte en utan två björnar som attackerade djurvårdaren i Orsa Rovdjurspark. Det bekräftas av åklagaren till P4 Dalarna.

Tidigare uppgifter har gjort gällande att det var en björn som den 4 augusti grävde sig mellan hägnen och attackerade den 18-årige, nyutexaminerade, djurvårdaren. En besökande familj lyckades fly över staketetet via en stege.

– Det var två björnar i hägnet, säger kammaråklagare Gunnar Jonasson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, till P4 Dalarna.

En björn sköts ihjäl och den andra ska ha motats undan.

När räddningstjänsten kom till Orsa Rovdjurspark visste räddningschefen att det fanns fler björnar i hägnet.
 – Vi kände till att ytterligare en björn fanns i hägnet och de livräddande insater kunde inte påbörjas förrän den andra björnen förts till ett intilliggande hägn, säger Johan Szymanski, räddningschef för Mora och Orsa kommuner, till Dala-Demokraten.

Djurskötare får sedan dödsolyckan inte arbeta ensamma när de tömmer hägn, och djuren flyttas ytterligare längre bort från hägnet, till en så kallad "stalla". I björnarnas fall är det samma plats där de ligger i ide, skriver TT.

– Det sistnämnda är av säkerhetsskäl, det skapar ytterligare en barriär mellan djurskötare och djur. Att man numera jobbar två och två handlar mer om hur folk mår nu. Det är bra att kunna ha någon att prata med, säger Anders Blomquist, vd för Grönklittsgruppen, som driver Orsa Rovdjurspark.

Förundersökningen har tagits över av Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål och rubriceras som arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och framkallande av fara för annan.

Ingen person är ännu misstänkt för brott.

– Den som kan ha haft arbetsmiljöansvaret är intressant för utredningen, men vi är fortfarande på ett faktainsamlingsstadium och arbetar med att klarlägga vad som har hänt och under vilka förutsättningar. Om brottsmisstanke kvarstår ska någon ställas till ansvar, säger Gunnar Jonasson, till TT.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö