Skyddsombud nekas träffa anställda

2018-02-06 13:25 Lennart Lundquist  

ANMÄLAN. Unionens regionala arbetsmiljöombud har nekats att träffa och prata med de anställda vid Intel Sweden i Stockholm. Skyddsombudet har verkligen försökt.

Hon ville bland annat veta hur fördelningen av det systematiska arbetsmiljöarbetet på företaget, som säljer elektronikkomponenter, såg ut och ansåg sig veta att de som fått sådana uppgifter hade dåliga kunskaper om detta arbete.

Dessutom ville hon höra företagsledningens inställning till kränkande särbehandling. Rutiner för att motverka detta saknades, enligt skyddsombudet.

Första försöket var i oktober förra året. Vid sitt besök nekades skyddsombudet att träffa de anställda. Företagsledningen uppgav att man skulle återkomma med besked om när det eventuellt kunde ske.

Skyddsombudet frågade i ett mail igen i november. Inget svar.

I december förklarade arbetsgivaren att det inte var möjligt att träffa de anställda eftersom telefonnummer och namn inte fick lämnas ut. 

I mitten av december arrangerades så ett möte via skype. Arbetsgivaren förklarade återigen att det var omöjligt att träffa och prata med anställda. Skyddsombudet skickade då en 66A-anmälan med begäran om åtgärder.

Företaget svarade via advokatfirman Vinge. Skyddsombudet tyckte att svaret inte var komplett och bad om en komplettering. Inget svar – mer än att arbetsgivaren och representanten på Vinge uppgav att de var på semester.

”Detta betyder att möjligheterna för mig som regionalt arbetsmiljöombud och för berörda arbetstagare att medverka i det systematiska arbetsmiljöarbetet har varit ytterligt begränsade och aktivt hindrande”, sammanfattar skyddsombudet i sin anmälan till Arbetsmiljöverket med en begäran om ett föreläggande eller förbud.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen