Självmordsvågen bland anställda kan bli rättsfall

2016-08-22 14:29 Elisabet Örnerborg  

Chefer för det franska företaget France Télécom åtalas nu för att ha trakasserat sina anställda så till den milda grad att de tagit sina liv. Åklagaren anklagar företagsledningen för att ha skapat ett stressigt arbetsklimat och använt sig av mobbning.

Den tidigare vd:n och sex höga chefer står åtalade för att ha orsakat självmord bland de anställda. Detta efter en grundlig undersökning av antalet självmord bland de anställda vid det franska telekomföretaget under åren 2005 till 2009, som Arbetarskydd tidigare skrivit om. De åtalade nekar till att ha gjort något fel. Om målet tas upp kan det få efterverkningar över hela världen.

Nya studier i USA, Australien, Japan, Syd Korea, Kina, Indien och Taiwan pekar på att självmorden på grund av försämrade arbetsvillkor ökar. Det skriver The Conversation, som citerats av Newsweek och som Kollega redovisar. Tidningen anger att det var sammanlagt 22 anställda som tog sitt liv på det franska företaget, vilket tidningen skrivit om tidigare.

Kollega har dessutom lagt till en i sammanhanget relevant påminnelse om Krokomfallet, som Arbetarskydd bevakat: ”I Sverige aktualiserades frågan om arbetsgivarens ansvar när två chefer i Krokoms kommun dömdes, och senare friades, för att ha orsakat en socialarbetares självmord.”

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö