Arbetsmiljöbrott

Nordkalks försvarare: Det finns ingen grund för företagsbot

Tio dagar är avsatta för rättegången i arbetsmiljömålet i Luleå tingsrätt. Åklagaren yrkar på 3,5 miljoner kronor i företagsbot för Nordkalk. Foto: Elisabet Örnerborg
Platschefens försvarare Jan Wennerbrandt. Foto: Elisabet Örnerborg
Gustaf Seppelin Solli och hans fru Pernilla är på plats i Luleå tingsrätt under rättegången mot Nordkalk. Det är drygt fem år efter den svåra olyckan i kalkugnen på SSAB:s område. Gustaf skadades svårt. Hans arbetskamrat Johan Löfroth, 23 år, avled. Flera inhyrda skadades. - Det känns bra att nu kunna få ett avslut, säger Gustaf Solli, i väntan på att bli insläppt i domstolen. Foto: Elisabet Örnerborg

Åklagare Stig Andersson yrkar ansvar för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada: – Jag anser att företaget har varit grovt oaktsamt i förhållande till arbetsmiljölagens bestämmelser, säger han. Nordkalks försvar bestrider anklagelserna.

Publicerad

Åklagaren kräver att Nordkalk ska betala 3 500 000 kronor i företagsbot.

Nordkalks försvarare advokat Robert Lakatos betonar att det inte var fråga om inhyrning utan anlitade av entreprenörer.

- Åklagaren påstår att de skadade hade hyrt in av Nordkalk. De var anställda av entreprenörerna som utförde uppdrag åt Nordkalk, säger han.

Robert Lakatos redovisar olika dokument som stöd, bland annat ett serviceavtal med Empower som gällde från september till sista december 2011. Enligt det avtalet var samordningsansvaret kundens, alltså Nordkalks, riskanalyser skulle genomföras av kunden och leverantören gemensamt och leverantören skulle ansvara för arbetskläder och skydd.

- Nordkalk bestrider också att den valda metoden inte var säker. Det är en säker metod för bekämpning av sintertillväxt.

Han tillägger:

- Nordkalk har inte varit grovt oaktsamhet eller oaktsamhet, det finns ingen grund för företagsbot.

Platschefen försvarare, advokat Jan Wennerbrandt, påpekar för rätten att det som den ska avgöra är ett vållande, inte en underlåtenhet.

- Det som hänt är det värsta man kan råka ut för. En man är död, en man är allvarligt skadad. Det rätten har att titta på är vållande, inte underlåtenhet, säger Jan Wennerbrandt.

Han vill också framhålla att om nu hela Nordkalk har tusen anställda har bolaget i alla fall bara fyra egna anställda på kalkugnen i Luleå. Två tjänstemän, varav platschefen är den ena, och två personer i kontrollrummet.

- De skadade har haft andra arbetsgivare, Limab och Empower, inhyrda entreprenörföretag.

Jan Wennerbrandt tar även upp en tidsaspekt. Det är hans klients uppfattning att ugnen stängdes av dagen innan olyckorna inträffade. Den dagen var platschefen planerat ledig och han återkom först vid lunchtid tisdagen den 1 november.