Arbetsmiljöbrott

Kräver två miljoner för dödsolycka i fabrik

En operatör inom livsmedelsindustrin klämdes svårt på sitt arbete 2015. Efter två dagar avled hon av sina skador. Nu kräver åklagaren företaget på 2 000 000 kronor.

Publicerad

Den 20 oktober 2015 inträffade en arbetsplatsolycka på Atria Sverige AB:s anläggning vid Hjälmedalsvägen i Tranås. En operatör vid en maskin som hanterade leverpastejformar hade bland annat till uppgift att förebygga och avhjälpa enklare driftsstopp. Hon behövde vara även bakom maskinen där det saknades skydd för rörliga delar.

Den här dagen befann hon sig bakom maskinen under transportbanden. Hon stack upp sitt huvud där en maskindel kallad släden gick fram och tillbaka. Släden klämde fast hennes huvud och hals mot en metallbalk med kvävningsskador som följd. Skadorna var så allvarliga att operatören avled två dagar senare.

Nu stämmer Bengt Svensson, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, bolaget. Han anser bland annat att ett skydd skulle ha funnits på baksidan av den så kallade iplockaren och att en tillräckligt noggrann riskbedömning av maskinen och arbetet skulle ha gjorts. Åklagaren påpekar att platschefen har haft ansvaret för arbetsmiljön och av oaktsamhet orsakat operatörens död.

Åklagaren anser att bolaget inte har gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten, innefattande vållande till annans död, och kräver att företaget ska betala 2 000 000 kronor i företagsbot.