Kolmårdenmålet: Kungen och Zlatan besökte vargarna

2016-11-18 10:13 Elisabet Örnerborg  

(Uppdaterad). Arbetarskydd rapporterar från slutpläderingen i den uppmärksammade rättegången om djurskötaren död i varghägnet. Dödsolyckan i djurparken inträffade den 17 juni 2012.

Klockan 10.00 i dag, fredag, började den 19:e och sista dagen i Kolmårdenmålet i Norrköpings tingsrätt. Hela dagen var avsatt för försvarets slutplädering.

Läs också:

Läs mer: Kolmårdenmålet: Därför yrkar åklagaren på villkorlig dom

Försvarsadvokaterna, Johan Eriksson som försvarar den åtalade zoologiska chefen och Thomas Olsson som Djurparken, har från början bestridit anklagelserna.

Åklagaren yrkar på fyra miljoner i företagsbot för Kolmårdens djurpark och böter och villkorligt för den tidigare zoologiska chefen.

Advokat Johan Eriksson ifrågasatte själva grunden för åtalet mot den zoologiska chefen:

- Hade han arbetsmiljöansvaret?  

Själv säger han nej. Han säger att det är oklart vem som har det ansvaret. Enligt huvudregeln är det arbetsgivaren som har ansvaret. Men det kan delegeras. Är delegationen otydlig ligger ansvaret på högre nivån.

På väggen i tingsrättssalen visades en bild på när kungen, Carl den XVI Gustaf, besökte ett snötäckt varghägn. En varg är en dryg meter från kungen.

- XX (zoologiska chefens namn) har själv varit i hägnet, tagit in sina barn och tagit in kungen och Zlatan i hägnet. Skulle han ha gjort det om han ansåg att det fanns en risk? frågade Johan Eriksson retoriskt.

- Nej, menade advokaten. På Kolmården har man bedrivit verksamhet med vargar i 30 år utan någon erfarenhet av detta slag. Zoologiska chefen har inte haft någon anledning att fundera över om någon kunde dö. 

Efter en kort paus fortsatte Johan Eriksson med att tala om de sakkunnigas synpunkter på arbetet med socialisera vargar. Han benämner det som Runar Naess och hans kollegor sagt.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö