Kolmårdenmålet: Djurskötarens kollega förhörs i dag

2016-10-18 09:21 Elisabet Örnerborg  

Kolmårdenmålet. I juni 2012 dödades djurvårdaren i Kolmårdens varghägn. Ett år tidigare blev en av kollegerna utkörd av vargarna. Det kollegan var med om då fick henne att aldrig gå in ensam till vargarna igen. På tisdagen förhördes hon i Norrköpings tingsrätt.

Av förundersökningen framgår att den dödade djurvårdaren sågs av sina kolleger som ”mamman” och att hon var en av dem som hade bäst kontakt med vargarna. Att vargarna skulle ha gett sig på henne ville de inte tro. De hoppades länge att hon hade dött av någon sjukdom.

En som redan från början trodde att det var vargarna som dödat djurvårdaren var en av skötarna som slutat arbeta med Farkasflocken. Hon kom in rätt sent som guide i flocken, när vargarna redan var ett halvår. Hon hade ingen praktisk erfarenhet och hon tycker inte att hon fick någon introduktion att tala om.

Läs också:

Läs mer: ”Jag har svårt att tro att vargarna skulle attackera henne”

När hon den 7 maj 2011 gick in i varghägnet bestod flocken fortfarande av nio vargar. Då hände det som fick henne att aldrig gå in ensam igen. Vargen Ulfur bet tag i hennes luva så att hon föll. Då började vargarna cirkulera runt henne. ”Jag hamnade på backen, det var den utlösande faktorn. De blickarna jag fick. Det var inte samma varg.”

Det var framför allt vargarna Kurt och Vilkas som var hotfulla. Hon sparkade Vilkas i huvudet. Hon märkte att vargarna gick ifrån, efteråt fick hon veta att en kollega hört hennes skrik och visslat vid stängslet. Hon var fruktansvärt rädd. Efteråt gjordes försök att återintroducera henne till flocken. Hon fick en del bett, särskilt av Vilkas. Hon bestämde sig sedan för att sluta med vargarna.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö