Arbetsmiljöbrott

Klämdes ihjäl i vakuumpress

Åtalet ska bedömas av Göteborgs tingsrätt. Foto: TT-Bild

Operatören försökte ordna ett stopp i vakuumpressmaskinen när den var igång. Han klämdes mellan ett verktyg och en skena. Han skadades så svårt att han avled. Arbetsmiljöåklagaren kräver att företaget ska betala 2 000 000 kronor i företagsbot och att två chefer döms för att ha vållat dödsolyckan.

Publicerad

Företaget IAC Group AB tillverkar inredningar till fordon vid sin fabrik i Torslanda. Vid olyckan hösten 2013 försökte en anställd ordna ett stopp i en maskin där instrumentpaneler tillverkades. Han gick in i maskinens riskområde och klämdes mellan ett formpressningsverktyg och en folieskena.

Arbetsmiljöåklagare Maria Johansson hävdar att olyckan inte hade hänt om riskerna med arbetet vid maskinen hade bedömts i förväg. Då hade det funnits ett skydd som gjorde det omöjligt att komma in i riskområdet. Riskbedömningen hade också kunnat leda till att maskinen hade fått ett skydd som stoppar den om någon kommer in i riskområdet.

Platschefen och den operativa chefen hade ansvar för att riskerna skulle bedömas. Genom att inte göra det, vållade de av oaktsamhet dödsolyckan, anser åklagaren.

Maria Johansson kräver också att företaget ska betala 2 000 000 kronor i företagsbot.

Åtalet ska bedömas av Göteborgs tingsrätt.