Arbetsmiljöbrott

Hovrätten dömer cheferna för dödsolycka

Det gick inte att se hela stränggjutningsmaskinen via tv-övervakningen från kontrollrummet. Men det går inte veta om denna brist var orsak till dödsolyckan. Foto: Polisen

Riskerna med arbetet vid stränggjutningsmaskinen var påtagliga. De två cheferna på Ovako borde ha sett till att de åtgärdades. Deras oaktsamhet orsakade dödsolyckan, anser hovrätten till skillnad från tingsrätten.

Publicerad

Olyckan på Ovakos Bar AB:s gjuteri i Smedjebacken hände på nattskiftet den 11 december 2013. Exakt hur olyckan gick till går inte att veta. Den omkomnas arbetskamrater hittade honom livlös vid tretiden på morgonen med det 900 grader heta stålet över sig.

Arbetsmiljöåklagare Helena Eckerrot Flodin åtalade två chefer för dödsolyckan.

Falu tingsrätt höll i och för sig med om att riskerna med arbetet borde ha bedömts. Men domstolen ansåg inte att det var säkert att detta eller någon annan av bristerna i arbetsmiljön orsakade dödsolyckan.

Åklagaren överklagade domen.

Svea hovrätt kommer fram till att det var chefernas oaktsamhet som orsakade dödsolyckan. Om det till exempel hade varit förbjudet att arbeta ensam när maskinens startpinne skulle bytas och om bytet fick göras först efter att det heta stålet hade passerat, hade inte olyckan behövt hända.

Cheferna döms till villkorlig dom och ska betala 60 dagsböter var. Företaget får betala 1 500 000 kronor i företagsbot.

Domen

11 november 2016, Svea hovrätt, mål B 3426-16