Arbetsmiljöbrott

HD: Därför slipper kommunen böta efter skololycka

Högsta domstolen anser att kommunens skolverksamhet inte är näringsverksamhet. Därmed slipper Uddevalla kommun att betala företagsbot efter olyckan som drabbade en tioårig elev.

Publicerad

Olyckan hände i den kommunala Forshällaskolan på en träslöjdslektion våren 2012. Då fastnade en tioåring med tröjärmen i en pelarborrmaskin och bröt armen. Slöjdläraren och rektorn dömdes till dagsböter. Men varken tingsrätten eller hovrätten ansåg att kommunen skulle betala företagsbot. Det gjorde däremot arbetsmiljöåklagare Kristina Persson.

Domen överklagades till Högsta domstolen av riksåklagaren. Fyra av de fem domstolsledamöterna anser att kommunen inte ska betala företagsbot för skololyckan. De bedömer att kommunens skolverksamhet inte är näringsverksamhet. Det är gratis för alla elever att gå i en sådan skola och det finns inget avtal mellan kommunen som näringsidkare och respektive elev, därför är det inte näringsverksamhet.

Att förhållandena har ändrats genom att det har blivit alltfler friskolor sedan lagen om företagsbot infördes, kan i och för sig motivera en annan bedömning, skriver de fyra domstolsledamöterna. Men de anser att för det krävs en lagändring.

En ledamot anser däremot att den kommunala skolverksamheten ska bedömas som näringsverksamhet. Hon motiverar det bland annat med att företagsboten ska medverka till konkurrens på lika villkor.

Lars Morand, chef för åklagarna på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, anser att arbetsmiljöåklagaren har haft goda grunder för sin linje i målet. Han noterar också att den skiljaktiga ledamoten i HD delar åklagarens uppfattning.

- Det finns fler områden, även utanför de som bedrivs av det allmänna, där frågan om det rör sig om näringsverksamhet eller ej är svårbedömd. För varje ny verksamhet kan stora utredningsresurser behövas för att kunna göra en korrekt bedömning, säger han.

Lars Morand ser därför fram emot förslagen från företagsbotsutredningen och hoppas att de ska göra det lättare att avgöra vilka verksamheter som ska omfattas.

- Som bestämmelserna är utformade och bedömda just nu kan effekten bli att likartade verksamheter med olika huvudmän bedöms olika, vilket jag menar är olyckligt, säger chefsåklagaren.

Frågan diskuterades senast i utredningen som ser över lagstiftningen om företagsbot i början av året.

- Vi har ännu inte diskuterat Högsta domstolens dom inom utredningen. I utredningsarbetet har dock diskussionerna varit inriktade på att föreslå att företagsbotsregleringen ska omfatta även exempelvis kommunal skolverksamhet, säger Stefan Lättman, utredningens sekreterare.

Utredningen ska vara färdig senast den 30 november i år.

Läs också: