Fällda överklagar Nordkalksdomen

2017-03-23 09:58 Elisabet Örnerborg  

(Uppdaterad) Både företaget Nordkalk och platschefen överklagar Luleå tingsrätts fällande domar.

Företaget Nordkalk AB och dåvarande platschefen fälldes den 1 mars för olyckan i kalkugnen som inträffade den 1 november 2011, inne på SSAB:s område i Luleå. Vid den svåra arbetsplatsolyckan skadades flera arbetare. Johan Löfroth dog av sina skador och Gustaf Seppelin Solli blev svårt brännskadad.

Luleå tingsrätt dömde Nordkalk till tre miljoner i företagsbot och platschefen till villkorlig dom och böter för arbetsmiljöbrott.

Läs också:

Läs mer: Gustaf Seppelin Solli: Fängelse hade varit en viktig signal

Nordkalks kommunikatör Eva Feldt säger så här till Arbetarskydd om varför bolaget överklagat:

– Som vi ser det har tingsrätten i sin dom utgått från ett inhyrningsförhållande. Vi anser därför att tingsrätten dömt målet på felaktiga grunder, eftersom vi anser att det är ett entreprenörsförhållande.

Hon tycker att det behöver bli tydligare hur förhållandet mellan entreprenören och beställaren ska se ut.

– Det är viktigt att vi får en tydligare praxis på det här området, säger Eva Feldt.

Platschefens ombud, advokat Jan Wennerbrandt, vill inte kommentera varför hans klient har överklagat.

– Vi har överklagat och begärt ytterligare tid för att utveckla grunderna. Det är ganska kluriga juridiska frågor det här, säger Jan Wennerbrandt.

I överklagandet, inlämnat den 22 mars, yrkar platschefen i första hand att Hovrätten för Övre Norrland ska ogilla åtalet honom och undanröja skyldigheten att stå för del av kostnaderna för försvararen och målsägandebiträdena. I andra hand att straffet ska bli mildare under förutsättning att hovrätten kommer fram till att det är ett ringa brott eller ett normalbrott och inte ett grovt brott som tingsrätten dömt platschefen för.

Läs också:

Läs mer: Pappan till den omkomne kritiserar överklagandet

Även Nordkalk har begärt anstånd med att utveckla talan. Enligt överklagandet vill Nordkalk att talan om företagsbot ska ogillas eller i vart fall sättas ned. Nordkalk vill inte heller betala skadestånd till den avlidna Johan Löfroths mamma, pappa och bror och inte heller betala något skadestånd till brännskadade Gustaf Seppelin Solli och Tarmo Niva. Bolaget vill också ha ersättning från allmänna medel för sina rättegångskostnader.

Att Nordkalk och platschefen överklagar domen betyder inte att åklagare Stig Andersson också gör det.

– Jag är nöjd med domen, straffet är rimligt och helt jämförbart med domen i Kolmårdenmålet, säger han.

Motpartens överklagande säger han inget om, "det är ju deras rätt". Men att ett avgörande från en högre instans skulle ge mer vägledning håller han inte med om. Om det inte är Högsta domstolen förstås.

– Praxis bygger på den goda argumentationen. Jag tycker att argumentationen är bra i tingsrättsdomen, säger Stig Andersson.

Läs också:

Läs mer: ”Den som hyr in har större ansvar än en entreprenör”

Läs också:

Läs mer: Kolmården: ”Vi har av respekt valt att inte överklaga”

Läs också - Ledare:

Läs mer: Kolmården: ”Vi har av respekt valt att inte överklaga”

Nordkalks pressmeddelande om överklagandet.

Mål

Mål B 1198-13.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö