Arbetsmiljöbrott

Fällda överklagar Nordkalksdomen

Så gick olyckan i kalkugnen till på SSAB i november 2011. Grafik: Jonas Askergren
Sex firmor var inblandade i olyckan. Nordkalk ringde in entreprenörer som i sin tur ringde in underentreprenörer, alla som gick att få tag på. Totalt åtta personer. Äldre tackade nej. Unga och oerfarna fick göra jobbet. Foto: Grafik: Jonas Askergren
Platschefens försvarare Jan Wennerbrandt. Foto: Elisabet Örnerborg
Stig Andersson, arbetsmiljöåklagare. Foto: Magnus Stenberg
Tio dagar var avsatta i januari 2017 för rättegången i arbetsmiljömålet i Luleå tingsrätt. Foto: Elisabet Örnerborg

(Uppdaterad) Både företaget Nordkalk och platschefen överklagar Luleå tingsrätts fällande domar.

Publicerad

Företaget Nordkalk AB och dåvarande platschefen fälldes den 1 mars för olyckan i kalkugnen som inträffade den 1 november 2011, inne på SSAB:s område i Luleå. Vid den svåra arbetsplatsolyckan skadades flera arbetare. Johan Löfroth dog av sina skador och Gustaf Seppelin Solli blev svårt brännskadad.

Luleå tingsrätt dömde Nordkalk till tre miljoner i företagsbot och platschefen till villkorlig dom och böter för arbetsmiljöbrott.

Läs också:

Nordkalks kommunikatör Eva Feldt säger så här till Arbetarskydd om varför bolaget överklagat:

– Som vi ser det har tingsrätten i sin dom utgått från ett inhyrningsförhållande. Vi anser därför att tingsrätten dömt målet på felaktiga grunder, eftersom vi anser att det är ett entreprenörsförhållande.

Hon tycker att det behöver bli tydligare hur förhållandet mellan entreprenören och beställaren ska se ut.

– Det är viktigt att vi får en tydligare praxis på det här området, säger Eva Feldt.

Platschefens ombud, advokat Jan Wennerbrandt, vill inte kommentera varför hans klient har överklagat.

– Vi har överklagat och begärt ytterligare tid för att utveckla grunderna. Det är ganska kluriga juridiska frågor det här, säger Jan Wennerbrandt.

I överklagandet, inlämnat den 22 mars, yrkar platschefen i första hand att Hovrätten för Övre Norrland ska ogilla åtalet honom och undanröja skyldigheten att stå för del av kostnaderna för försvararen och målsägandebiträdena. I andra hand att straffet ska bli mildare under förutsättning att hovrätten kommer fram till att det är ett ringa brott eller ett normalbrott och inte ett grovt brott som tingsrätten dömt platschefen för.

Läs också:

Även Nordkalk har begärt anstånd med att utveckla talan. Enligt överklagandet vill Nordkalk att talan om företagsbot ska ogillas eller i vart fall sättas ned. Nordkalk vill inte heller betala skadestånd till den avlidna Johan Löfroths mamma, pappa och bror och inte heller betala något skadestånd till brännskadade Gustaf Seppelin Solli och Tarmo Niva. Bolaget vill också ha ersättning från allmänna medel för sina rättegångskostnader.

Att Nordkalk och platschefen överklagar domen betyder inte att åklagare Stig Andersson också gör det.

– Jag är nöjd med domen, straffet är rimligt och helt jämförbart med domen i Kolmårdenmålet, säger han.

Motpartens överklagande säger han inget om, "det är ju deras rätt". Men att ett avgörande från en högre instans skulle ge mer vägledning håller han inte med om. Om det inte är Högsta domstolen förstås.

– Praxis bygger på den goda argumentationen. Jag tycker att argumentationen är bra i tingsrättsdomen, säger Stig Andersson.

Läs också:

Läs också:

Läs också - Ledare:

Nordkalks pressmeddelande om överklagandet.

Mål

Mål B 1198-13.