Byggbolag ska betala vite

2019-09-06 00:00 Lena Gunnars  

Arbetsmiljöverket beslutade den 7 september 2018 att vid vite om 50 000 kronor omedelbart förbjuda Rafel RB AB att på arbetsstället Duvnäs utföra byggnads- och anläggningsarbeten med fallrisk, om inte vissa villkor uppfylldes.

Arbetsmiljöverket ansökte hos förvaltningsrätten om utdömande av vitet sedan det vid en uppföljande inspektion visade sig att villkoren inte var uppfyllda, vilket innebar en överträdelse av förbudet. Förbudet är ett fristående beslut, som inte ska blandas ihop med det avgiftsföreläggande som verket utfärdat för redan konstaterade brister. Enligt förbudet ska fallskydd upprätthållas för hela byggarbetsplatsen fram till dess att bygg- och anläggningsarbetena slutförts.

Bolaget bestred Arbets­miljö­verkets ansökan hos förvaltningsrätten om utdömande av vite mot bolaget och menade att bristerna åtgärdats.

Förvaltningsrätten gjorde samma bedömning som Arbets­miljö­verket. Bolaget överklagade till kammarrätten, som inte beviljar prövningstillstånd. Förvaltningsrättens beslut står därmed fast.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen