Arbetsmiljöbrott

Byggbolag ska betala vite

Arbetsmiljöverket beslutade den 7 september 2018 att vid vite om 50 000 kronor omedelbart förbjuda Rafel RB AB att på arbetsstället Duvnäs utföra byggnads- och anläggningsarbeten med fallrisk, om inte vissa villkor uppfylldes.

Publicerad

Arbetsmiljöverket ansökte hos förvaltningsrätten om utdömande av vitet sedan det vid en uppföljande inspektion visade sig att villkoren inte var uppfyllda, vilket innebar en överträdelse av förbudet. Förbudet är ett fristående beslut, som inte ska blandas ihop med det avgiftsföreläggande som verket utfärdat för redan konstaterade brister. Enligt förbudet ska fallskydd upprätthållas för hela byggarbetsplatsen fram till dess att bygg- och anläggningsarbetena slutförts.

Bolaget bestred Arbets­miljö­verkets ansökan hos förvaltningsrätten om utdömande av vite mot bolaget och menade att bristerna åtgärdats.

Förvaltningsrätten gjorde samma bedömning som Arbets­miljö­verket. Bolaget överklagade till kammarrätten, som inte beviljar prövningstillstånd. Förvaltningsrättens beslut står därmed fast.