Åklagaren i vargmålet: En film säger mer än ord

2016-08-29 10:51 Tiina Demargne  
Efter olyckan där en vårdare attackerades och dödades i varghägnet på Kolmårdens djurpark upphör nu ”Närkontakt varg”. Foto: TT-Bild

Tre timmar med film ska stärka åklagarens bevisning i målet om den 30-åriga djurvårdarens död i Kolmården 2012, enligt Sveriges Radio.

För att stärka argumenten om att ett brott har begåtts kompletterar åklagaren Jan Olof Andersson nu stämningsansökan med videoklipp som besökare i varghägnet har filmat genom åren, innan dödsolyckan. Det är ett 80-tal filmer som i flera fall har hittats på Youtube.

Enligt åklagaren är syftet att visa metoden som Kolmårdens djurpark har använt, att dominera vargarna, har bidragit till att utsätta både de anställda och besökare för en farlig situation.

- Det kan vara komplicerat ibland att beskriva ett händelseförlopp med ord. En film säger så mycket mer än några ord. Det man ser på de här videoklippen är hur personalen har dominerat vargarna, säger kammaråklagare Jan Olof Andersson, till Sveriges Radio och fortsätter:

– Jag är ingen expert men de sakkunniga som vi har åberopat, några av världens ledande experter, har synpunkter på Kolmårdens djurparks hanteringsmetodik.

Rättegången

Rättegången startar den 30 september i Norrköpings tingsrätt. Djurparken och förre zoologiska chefen åtalas för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död. Den åtalade chefen riskerar ett fängelsestraff på sex år. Han förnekar brott och har slutat på djurparken. Kolmården krävs på miljoner i företagsbot.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö