Arbetsmiljöbrott

1,8 miljoner i företagsbot för dödsolycka

Uppdaterad) Operatören klämdes ihjäl på bilfabriken 2013. Företaget, IAC, ska betala 1,8 miljoner i företagsbot, enligt en dom från Tingsrätten i Göteborg. Stort risktagande ingick i arbetskulturen, konstaterar rätten.

Publicerad

Denn 39-årig man som arbetade med underhåll hade klämt huvudet i en maskin och fördes till Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han skadades mycket svårt och avled på sjukhuset.

Den 18 november 2013 försökte mannen som var anställd på International Automotive Components Group Sweden AB, IAC, ordna ett stopp i en vakuumpressmaskin där instrumentpaneler tillverkades. Företaget tillverkar inredningar till fordon vid sin fabrik i Torslanda. Den anställde operatören gick in i maskinens riskområde utan att stoppa den. Han klämdes mellan ett formpressningsverktyg och en folieskena och avled av sina skador.

Tingsrätten anser att företaget agerat oaktsamt och genom underlåtenhet orsakat den anställdes död. IAC ska därför betala 1,8 miljoner kronor i företagsbot.

Tingsrätten konstaterar att det varit kutym på företaget att operatörerna tagit stora risker för att rätta till felaktigheter för att snabbt få igång produktionen. De ville leva upp till de önskemål som torde finnas inom all vinstgivande verksamhet, påpekar tingsrätten. Bara några dagar efter dödsolyckan satte bolaget upp ljusbågar som med allra största sannolikhet skulle ha räddat livet på operatören.

Att bolaget inte skulle ha känt till att operatörerna tog risker håller domstolen för helt uteslutet. Bolagets underlåtenhet att agera kan inte ses på något annat sätt än som oaktsamt förfarande. Åklagaren begärde 2 miljoner kronor men lång tid har gått, resonerar tingsrätten och sänker boten med 200 000 kronor.

Arbetsmiljöåklagare Maria Johansson hävdade att olyckan inte hade hänt om riskerna med arbetet vid maskinen hade bedömts i förväg. Då hade det funnits ett skydd som gjorde det omöjligt att komma in i riskområdet. Riskbedömningen hade också kunnat leda till att maskinen hade fått ett skydd som stoppar den om någon kommer in i riskområdet.

Åklagaren hävdade även att den dåvarande operativa chefen och även platschefen hade ansvar för att bedöma riskerna. Genom att inte göra det, vållade de av oaktsamhet dödsolyckan. Tingsrätten friar bägge som båda nekat till den påstådda gärningen. Tingsrätten anser inte att någon oaktsamhet från deras sida har styrkts.

Domen kan överklagas senast den 4 januari 2018.