Arbetsmiljöbrott

Arbetsmiljöbrott

Specialgrupp ska se över byggställningar

Fackförbundet Byggnads ska specialgranska företag som sätter upp byggnadsställningar. Enligt ett pressmeddelande har ställningsbranschen blivit "symbolen för arbetslivskriminalitet, lönedumpning och livsfarlig arbetsmiljö", skriver Byggnads.

Arbetsmiljöbrott

Rutiner frångicks när elev drunknade

Ingen riskbedömning hade gjorts före den idrottslektion i Falsterbo i augusti som slutade med att en sexårig pojke drunknade. Det visar en utredning som Vellinge kommun låtit en advokatfirma göra, rapporterar lokala medier. Därmed anser utredarna att kommunens rutiner frångicks.

Arbetsmiljöbrott

Hög nota för företagens brister i fallskyddet

Förvaltningsrätterna har till och med augusti dömt ut 11 miljoner i sanktionsavgifter till byggföretag med brister i fallskyddet. Det är bara toppen på isberget, enligt Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljö i Rätten

Glassmaskinen kapade fingret

Skydd för rörliga delar saknades på glassmaskinen i Marstrand då en anställd skadade fingret. Ett arbetsmiljöbrott, anser åklagaren som nu väcker åtal mot arbetsgivaren.

Arbetsmiljöbrott

Huvudentreprenörens ansvar är ännu oklart

Hur långt huvudentreprenörens ansvar sträcker sig efter en arbetsplatsolycka där en arbetstagare skadats svårt – det ville advokat Pia Nyblaeus få svar på. Hennes fråga är fortfarande obesvarad.

Arbetsmiljöbrott

Böter för högtalarolycka i Bollnäs

Det blir 200 000 kronor i böter för det företag som genom oaktsamhet orsakade svåra huvudskador på en pojke i Bollnäs sedan en högtalare föll över honom, rapporterar Hela Hälsingland. Företaget fälls för arbetsmiljöbrott.