Arbetsmiljöbrott

Arbetsmiljöbrott

LKAB larmades om rost före dödsolycka

LKAB kände till problemen med rost som tros ha orsakat 21-åriga Julia Markströms död efter ett fall i LKAB:s pelletsverk i Svappavaara. Det avslöjar radioprogrammet Kaliber i P1 i dag.

Arbetsmiljöbrott

Få personer döms för arbetsmiljöbrott

Under åren 2014–2017 dömdes 17 personer för arbetsmiljöbrott. Det är få jämfört med antalet som under samma tid misstänktes för samma brott: 327 personer.

Arbetsmiljöbrott

Personligt ansvar för amputerat ben

DAGSBÖTER. En av de 81 personer som 2017 misstänktes för att ha vållat någons kroppsskada i samband med arbetsolycka dömdes nyligen för arbetsmiljöbrott till böter. På tvärs emot huvudregeln.

Arbetsmiljöbrott

Åklagaren om arbetsolyckor: Det blir ofta villkorligt

Kan det tänkas bli böter ska åklagaren kräva näringsidkaren på företagsbot. Ligger straffet på fängelsenivå kan det bli både bot och åtal. – Sedan blir det ofta villkorligt, konstaterar åklagaren Stig Andersson.

Arbetsmiljöbrott

”Chefen ska inte ensam ha ansvar för olyckor”

ANSVARSFÖRDELNING. Arbetsmiljölagen är otydlig. Det går inte att veta i förväg om en chef gjort tillräckligt för att undvika en olycka, anser Ledarnas chefsjurist Sara Kullgren.

Arbetsmiljöbrott

Tio påpekanden till SSAB räckte inte

BESIKTNING. För två år sedan klämdes en man till döds mellan traversen och en vägg på SSAB i Luleå.Arbetsmiljöverket uppmärksammade redan i åtals­anmälan mot bolaget att bristen noterats flera gånger utan att arbetsgivaren agerat.

Arbetsmiljöbrott

Strålskyddsansvarige på sjukhus får böta

Rundturen på Norrlands universitetssjukhus kunde ha lett till att besökare och personal utsatts för strålrisk. Nu döms den strålskyddsansvarige till dagsböter.

Arbetsmiljöbrott

Tvingades amputera armen efter olyckan

Den anställde på återvinningsföretaget i Östhammar fastnade med armen i transportbandets vals och tvingades senare till amputation. Arbetsgivaren får nu böta en halv miljon kronor.

Arbetsmiljöbrott

Rätten: Anställds fall var delvis eget fel

En arbetstagare från Nordiska muséet föll ned i en rörgrav som var 1,5 meter djup. Den museianställda har själv medverkat till olyckan men företaget har inte heller gjort allt som var möjligt för att förhindra det inträffade, anser en oenig tingsrätt.