Arbetsmiljöbrott

Arbetsmiljöbrott

Livshotande skada på återvinningscentralen

En inhyrd arbetstagare fick fyra fingrar avklippta i en maskin på en återvinningscentral i Gävle i mars 2019. Nu betalar hans arbetsgivare 500 000 kronor i företagsbot.

Tidningen

Godkända arbetsmiljöbrott 2020 - årets genomgång

En del av ett träd föll över en arbetstagare när han skulle åtgärda ett elavbrott under Stormen Knud 2018. Mannen dog. Det är en av de olyckor som ledde till ett godkänt strafföreläggande förra året.

Arbetsmiljöbrott

Specialgrupp ska se över byggställningar

Fackförbundet Byggnads ska specialgranska företag som sätter upp byggnadsställningar. Enligt ett pressmeddelande har ställningsbranschen blivit "symbolen för arbetslivskriminalitet, lönedumpning och livsfarlig arbetsmiljö", skriver Byggnads.

Arbetsmiljöbrott

Rutiner frångicks när elev drunknade

Ingen riskbedömning hade gjorts före den idrottslektion i Falsterbo i augusti som slutade med att en sexårig pojke drunknade. Det visar en utredning som Vellinge kommun låtit en advokatfirma göra, rapporterar lokala medier. Därmed anser utredarna att kommunens rutiner frångicks.

Arbetsmiljöbrott

Hög nota för företagens brister i fallskyddet

Förvaltningsrätterna har till och med augusti dömt ut 11 miljoner i sanktionsavgifter till byggföretag med brister i fallskyddet. Det är bara toppen på isberget, enligt Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljö i Rätten

Glassmaskinen kapade fingret

Skydd för rörliga delar saknades på glassmaskinen i Marstrand då en anställd skadade fingret. Ett arbetsmiljöbrott, anser åklagaren som nu väcker åtal mot arbetsgivaren.

Arbetsmiljöbrott

Huvudentreprenörens ansvar är ännu oklart

Hur långt huvudentreprenörens ansvar sträcker sig efter en arbetsplatsolycka där en arbetstagare skadats svårt – det ville advokat Pia Nyblaeus få svar på. Hennes fråga är fortfarande obesvarad.