Tidningen

Kaffe - arbetsplatsens bränsle

Fråga: Vad betyder kaffe för dig, vilken är viktigaste koppen? Kenth Åkerman, ledarskapsexpert, mental coach: – Kaffeautomaten har en viktig social funktion för delaktigheten på jobbet. Se till bara att den inte blir en ”gnällautomat”, där man ventilerar missnöje med kunden, chefen, andra avdelningar eller världen utanför. Alla vill kanske inte vara med om detta och tar då inte paus. Foto: Jörgen Appelgren
Fråga: Vad betyder kaffe för dig, vilken är viktigaste koppen? Mathilda Dahl, hudterapeut: - Jag sitter gärna på fik någon gång i veckan och dricker cappucino och jobbar. Det är lite miljöombyte. Just nu sätter jag ihop en utbildningspresentation. Jag har inte druckit kaffe så länge, när jag hade jobbat ett tag, så kom det bara. Jag dricker nästan bara kaffe i jobbsammanhang, sällan hemma. Foto: Jörgen Appelgren
Fråga: Vad betyder kaffe för dig, vilken är viktigaste koppen? Susanne Hydén, rekryteringsspecialist, karriärcoach: - Kaffeautomaten kan vara en rekryteringskanal. Jag hade en kandidat som fick jobbet genom att visa på påhittighet och handlingskraft, då han i väntan på den som skulle intervjua lagade kaffeautomaten.
Fråga: Vad betyder kaffe för dig, vilken är viktigaste koppen? Calle Fridén, byggjobbare och krönikör i Arbetarskydd: - Första koppen på morgonen i byggboden är så viktig att jag inte överlåter bryggandet åt någon annan. Sorlet från den fina strålen genom filtret, njutningen i att känna aromen stiga från en lindrigt diskad mugg. Själva bryggaren är viktig. Det måste gå undan, vi har inte tid att vänta på att moderna bryggare med indikatorer ska bli klara. Kaffet får inte bli för varmt, då är det odrickbart. Vänta tills det svalnat är en leda och att vispa det svalt med skeden barbari. Att sedan under gemensam tystnad – klockan 06.00 uppskattas inte småprat – ta den första klunken... Livsandarna som gör sig påminda. Värmen som sprider sig i stela kroppar.
Vad betyder kaffe för dig, vilken är viktigaste koppen? Per Friedrich, kaféägare Sempre: - Jag har druckit espresso sedan barnsben. Nu dricker jag 8-10 om dagen, de första 8 smakar bäst. Den första följs direkt av en till i andra benet. Kaffet är ett livselixir som vi har förmånen att glädja många människor med. Ge mänskligheten en anständig kopp kaffe, är vår mission. Vi tillhandahåller dessutom inramningen, skådespelet, atmosfären. Den finns i kaffets crema, den vackra bruna skumranden i varje bra espresso. Foto: Jörgen Appelgren

– En av chefens många roller är att se till att medarbetarna tar fikarast. Med det tuffa tempo vi har i dag behöver vi alla återhämtning. Det säger ledarskapsexperten och mentala coachen Kenth Åkerman.

Publicerad

Fikapausen är viktig för att vi ska kunna klara av att jobba, säger Kenth Åkerman. Den är en social ventil, som skapar delaktighet. Vi ser varandra, vi blir sedda.

Läs hela artikeln

Prenumerera på Arbetarskydd Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 3 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →