Övriga Nyheter

Så klarar du långa dagar på jobbet

Knådar kroppen, vilar knoppen. Promas avslappningsfåtölj blir du knådad över hela ryggen och vaderna, sam­tidigt som du i lurarna hör avslappningsgurun Lars-Eric Uneståhl försäkra dig att din dag kan bli precis så bra som du föreställer dig. Han har gjort 17 olika mentala träningsprogram till fåtöljen, vissa är för stresshantering, andra målbildsträning, några ren avkoppling. Pris: Fåtöljen ingår i hyran i ett hälsokoncept. www.promas.se Foto: Jörgen Appelgren
Värmen spar på kalla da’r. I den kalla vintertiden är drömmen en mjuk fleecefilt med löstagbar värmekontroll, så att filten kan tvättas i maskin. Mått: 160×130 cm. Fem värme­nivåer. Skydd mot överhettning. Pris: 599 kronor. www.ellos.se
Bubblor i mattan sviktar som attan. Bubbelmönstret i arbetsplatsmattan ger avlastning för höfter, knän och rygg. Storleken 50 × 60 cm gör Ergo Max Bubble lätt att rulla ihop och ta med sig, till exempel för den som jobbar i aktivitetsbaserat kontor. Pris: 495 kr. www.ostlunds.se
Svarta stroppen sträcker kroppen. Att hållningen är viktig för hur du uppfattas är ingen nyhet. Det är heller inget konstigt att man ibland glömmer sig och sjunker ihop, speciellt under höstmånaderna. Med Swedish Posture slipper du sjunka ihop och får hjälp att hålla dig rak. Bra för nacke, axlar och bröstmuskulatur! Pris: 395 kronor. www.bodystore.se
Sköter skärmen genom värmen. Scottevest OTG-jacka har 29 fickor, vilket innebär att du kan stoppa på dig laptop, padda och vad du nu behöver för prylar för att kunna dra iväg och sköta jobbet på valfritt ställe. En ficka blockar rfid-signaler, en annan låter dig sköta pekskärmen genom tyget. Nylonjackan är tvättbar och sägs passa bra i vårt kalla klimat. Pris: 2 000 kronor. www.scottevest.com

Avkopplad. Kroppen får för mycket vila på jobbet, knoppen för lite: – Gåband och avslappningsfåtölj är en perfekt kombination på kontoret, tycker Mikael Wallin, som driver ett hälsoföretag.

Publicerad

Ständigt påslag, ständigt uppkopplad. Vi gör för många saker samtidigt och för länge.                        

– Människan är inte skapt för det. Både forskningen och människor med utmattningssyndrom och psykisk ohälsa kan vittna om att vi mår bäst av att göra en sak i sänder och återhämta oss regelbundet, säger Mikael Wallin.

Han är vd på friskvårdsföretaget Promas. Där använder man en kombination av hälsoanalys, motion och återhämtning.

Tanken är att inte vänta med att ta hand om sin hälsa tills man kommer hem från jobbet, utan köra en stund varje dag, under arbetstid. Ett gåband för motionen, en avslappningsfåtölj med massage och stresshanteringsprogram för återhämtningen.

– Att förstå och bygga hälsa långsiktigt är en viktig del i framtidens arbetsplats. Om ledningen har valt att prioritera frågan och satt likhetstecken mellan väl­mående och produktivitet, då händer det grejer, säger Mikael Wallin.

Han är inte så imponerad av tillfälliga satsningar som när alla på företaget utrustas med stegräknare för att gå ett varv runt jorden. Inte heller tror han på gymkort, om inte företaget har någon specifik plan. Bara de redan frälsta använder sig av kortet, som de ändå skulle ha köpt, men som nu blir en fin löneförmån i stället.

– Vi försöker komma åt de stora grupperna på arbetsplatserna, de som ingenting gör, och få dem att göra någonting. Det handlar bland annat om fysisk aktivitet, i mindre skala till en början. Då är gåbandet utmärkt, tycker Mikael Wallin.

Han anser att ett företag behöver en hälsostrategi.

– Det är minst lika viktigt som att ha en plan för affärsutveckling, försäljning, varumärke, etcetera.

Det finns flera faktorer som orsakar de senaste årens kraftiga ökning av långtidssjukskrivningar av psykiska skäl. Men bristen på återhämtning är en av de viktigaste, anser läkaren och stressexperten Peter Währborg.

– Vi planerar ofta vårt jobb på ett strukturerat sätt. Det är lika viktigt att vara strukturerad vid återhämtning. Se till att planera in tid för både fysisk aktivitet och återhämtning, säger han.