Övriga Nyheter

Misstanke om svarta löner vid Nya Karolinska-bygget

Bygget av Nya Karolinska sjukhuset startade 2010. Svenska byggkoncernen Skanska och brittiska investmentbolaget Innisfree har tillsammans bildat projektbolaget Swedish Hospital Partners med uppdrag att bygga och driva sjukhuset. Foto: Peter Nordahl / IBL Bildbyrå / Alloverpress

Byggnadsarbetaren avslöjar en ekobrottshärva i samband med uppförandet av Nya Karolinska sjukhuset i Solna. En underentreprenör till Skanska misstänks för att ha betalat svarta löner och undanhållit mångmiljonbelopp i skatt. Åtta personer sitter häktade.

Publicerad

De häktade är misstänkta för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. För en av personerna gäller misstanken medhjälp, men han är även misstänkt för grovt penningtvättsbrott och grovt försvårande av skattekontroll. Två personer som tidigare var häktade i målet har försatts på fri fot, skriver tidningen.

– Vi som var på Nya Karolinska sa ju direkt till varandra att de där är ju inte seriösa.
Så säger en person som arbetat på samma del av bygget som den misstänkta byggfirman B&D Grupp.

Företaget startade, enligt Byggnadsarbetaren, som ett handelsbolag 2009. Men 2011 registrerade firmatecknarna i stället ett aktiebolag med samma namn. B&D Grupp ska enligt de uppgifter som har lämnats till Bolagsverket ägna sig åt "snickeri, montage och reparationsarbeten".

Under de två senaste åren har företaget varit en av underentreprenörerna på Nya Karolinska samt på forskningslaboratoriet Biomedicum, tvärs över gatan från sjukhuset, där Skanska också är huvudentreprenör och Akademiska hus beställare, skriver tidningen.

Förvaltningsrätten i Stockholm gav den 8 december 2016 Skatteverket rätt att ta företagets tillgångar i beslag.

Huvudentreprenören Skanska tog in byggföretaget Lindqvist Bygg, som ägnar sig åt bland annat gipsarbeten och stomkomplettering, och Lindqvist Bygg tog i sin tur in B&D Grupp.

– Vi tittar på de underentreprenörer vi anlitar direkt. Och våra underleverantörer förbinder sig att ställa samma krav på sina eventuella underentreprenörer. Vi har inte resurser att kolla alla led, det är ett ansvar som ligger på den som tar in företaget, säger Skanskas presschef Edvard Lind.