Övriga Nyheter

Målaren: Huden lossnade från fingrarna

Målaren blev allergisk av konserveringsmedlen i färgen. <br/>– Huden helt enkelt lossnade från fingrarna, säger han, till Ekot.

Publicerad

Målaren Björn Eurén är bara en av allt fler målare som blivit allergiska.

Arbetarskydd har tidigare berättat att höga halter av allergiframkallande konserveringsmedel finns i nästan all vattenbaserad målarfärg.

– Vi måste få maxgränser. Det räcker inte med information, säger yrkesdermatolog Carola Lidén som slagit larm.

Hon är professor på Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet och överläkare vid Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm. Carola Lidén har medverkat i en ny europeisk studie.

Nästan all den undersökta färgen, 94 procent, innehåller de starkt allergiframkallande konserveringsmedlen MI och BIT.

Undersökningen visar att det som står på burken och i säkerhetsdatabladet ofta inte stämmer överens sinsemellan och inte med vad som faktiskt finns i färgen. Forskargruppen anser att det borde in­föras krav på fullständig innehålls­deklaration, i synnerhet av konserveringsmedel.

– För dem som har blivit allergiska är det nästan omöjligt att hitta färg de klarar av. Det finns målare som använder färg med lösningsmedel i stället, men det innebär ju andra problem, berättar Carola Lidén.

I Björn Euréns fall var det konserveringsmedlet i målarfärgen och i tapetklistret som gjorde honom så allergisk att han förlorade jobbet, berättar han Ekot i sr.se:

– Det var ofta efter tapetsering som det vart värst men även när jag hade mycket färgkontakt så vart det problem.

Björn Eurén blev uppsagd på grund av arbetsbrist.

- Jag kunde ju inte fortsätta och måla överhuvudtaget och då hade de ju inga jobb för mig. Då gick jag ju arbetslös i ett år.

Ekot intervjuar Olof Holmer, vd för Sveriges Färgfabrikanters Förening, som påpekar att andelen konserveringsmedel i den vattenbaserade målarfärgerna som säljs i Sverige ligger långt under gränsvärdena för vad som är tillåtet.