Övriga Nyheter

Ladda batterierna mot kylan – direkt i jackan

Arbetarskydds reporter testar den uppladdningsbara jackan. Foto: Jörgen Appelgren
Batteriet driver värmeplattor eller värmetrådar i jackfodret. Eftersom det är arbetskläder är batterierna av samma typ som används till skruvdragare och andra verktyg.

FODER. Extra värme är ett bra sätt att möta vintern. Nu kommer de batteriuppvärmda arbetsjackorna på bred front. – I dag finns det allt från jackor och hoodies till västar med inbyggd värme, säger Magnus Karlsson på Techtronic Industries Nordic.

Publicerad

Tekniken att använda batterier för att driva olika typer av värmeelement i handskar och skor är inte ny. Den har funnits i specialsulor i slalompjäxor, handskar och underställ för jägare i ett antal år. Men sedan några år tillbaka har tekniken också börjat användas i olika typer av arbets- och skyddskläder.

Även om det finns variationer mellan olika tillverkare är principen ungefär densamma i alla plagg med batteridriven värme. Batteriet driver värmeplattor eller värmetrådar som sytts in i till exempel en jackas foder. De batterier som används är på mellan 10 och 12 volt beroende på vilken tillverkare det handlar om.

Eftersom de jackor som finns på marknaden i dag i första hand vänder sig till hantverkare och andra som arbetar med handverktyg som också är batteridrivna, är det samma typ av batterier som används för skruvdragare, slipmaskiner och borrmaskiner som kopplas till jackorna.

– I dag finns batteriställ där man kan ladda flera batterier samtidigt för att alltid ha laddade batterier att tillgå och då kan man ta ett av dem och ansluta till jackan när det är dags att byta batteri, säger Magnus Karlsson.

Batteriuppvärmda arbetsjackor kostar från cirka 1 600 kronor inklusive moms upp till strax under 2 500 kronor. Från och med årets kollektioner finns det även jackor som designmässigt i första hand är avsedda för kvinnor.

Enligt Elsäkerhetsverket behöver man inte oroa sig för att omges av ett magnetfält på grund av jackans batteridrift.

– De fält som kan skapas av batteriuppvärmda kläder kan inte ge några skadliga effekter. Det finns inget i dagens forskning som tyder på det. En normal konstruktion med eluppvärmda kläder jobbar med likström (DC). Det skapas alltså inga växelfält, utan ett statiskt magnetfält och ett statiskt elektriskt fält. De statiska fält som har konstaterade biologiska effekter kräver stora likströmmar, långt över vad ett enkelt batteri kan leverera, säger Per Höjevik, avdelningschef på Elsäkerhetsverket.

Han får medhåll av Janez Marinko sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

– I normalfallet kan inte sådana plagg vara skadliga. Men den som har pacemaker eller till exempel en inopererad insulinpump bör för säkerhets skull kontrollera med sina läkare först, säger Janez Marinko.