Övriga Nyheter

"Kände mig fullständigt värdelös"

"Tack för visat intresse." Så stod det i brevet som Roland Johansson fick en vårdag för ett par år sedan.

Publicerad

<p>- Chocken var enorm. Att jag skulle bli utan jobb fanns inte på kartan, säger han, som kört buss prickfritt i tolv år. </p> <p>Ändå var han en av 30 som fick nobben när Nobina tog över busstrafiken i Örebro med omnejd.</p> <p>- De borde ha anställt oss allihop på en gång, vi kan jobbet. Självklart borde de anställda följa med när ett nytt företag tar över trafiken. I dag är ändå nästan alla från förr tillbaka i någon anställningsform. Det här systemet är ren idioti.</p> <p>Roland Johansson var fackligt aktiv och drivande under Busslinktiden. Han var med och uppvaktade politiker och Länstrafikens styrelse för att få inskrivet i anbudsunderlaget att personalen ska tas över. </p> <p>- Men det var kalla handen, de sa "ni får ju ändå jobb, bussförare behövs alltid".</p> <p>Roland Johansson drog ut länge på att söka det jobb som han tyckte att han självklart skulle ha.</p> <p>- Om ingen hade sökt jobb hade de faktiskt varit tvungna att anställa oss rakt av, säger han.</p> <p> Men så småningom rättade också han in sig i ledet. Han lämnade in sin jobbansökan sent. Och fick nobben.</p> <p>- Jag har aldrig bråkat, jag har inga prickar, jag har skött mig och förstod ingenting. Jag kände mig fullständigt värdelös.</p> <p>Men den fackliga aktiviteten då, kan den ha legat dig i fatet? Roland Johansson rycker på axlarna.</p> <p>- Om det var så skulle ingen erkänna det. Det var ju folk från Nobina centralt som intervjuade oss, de kände inte oss. Kanske var jag helt enkelt för sent ute, så att de hade fyllt kvoten av bussförare, säger han.</p> <p>Roland Johansson gick utan jobb i ett och ett halvt år. Sedan några månader är han dock tillbaka bakom bussratten, i en otrygg anställning som timanställd - i likhet med många andra som blev utan jobb vid upphandlingen.</p> <p>- De kunde lika gärna ha anställt alla på en gång så hade vi sluppit allt det här, säger Roland Johansson.

Lalla Lindström

Erfarna förare provanställs

Ett brott mot lagen om anställningsskydd. Det ansåg Kommunal om att erfarna förare som kört buss i över 30 år provanställs, när en ny entreprenör tar över trafiken. Därför anmälde Kommunal ett sådant fall till Arbetsdomstolen i fjol. Arbetsgivaren fick dock rätt, med motiveringen att det var en nyanställningssituation.

Kommunal tog då upp detta i året avtalsrörelse och nådde där överenskommelsen som begränsar rätten att provanställa erfarna förare (se huvudartikeln).