Övriga Nyheter

Håll personalen pigg med rätt ljus

Arne Lowden jobbar med ljusterapilampan påslagen varje förmiddag under vintern. I annat fall tappar han energi och arbetslust. Foto: Jörgen Appelgren

LJUSTERAPI. Peppa de anställda att ta en lunchpromenad under de mörka månaderna. Och se till att arbetsplatsen blir så ljus som möjligt. Så lyder experten Arne Lowdens råd till landets chefer.

Publicerad

Hälften av svenskarna drabbas av vintertrötthet, enligt docent Arne Lowden vid Stressforskningsinstitutet. Han har studerat ljusets effekter på vår hälsa i över ett decennium. Vintertröttheten gör det svårt för oss att kliva ur sängen på morgonen, att koncentrera sig på jobbet och att somna på kvällen. De flesta av oss jobbar inomhus, vilket inte gör saken bättre.

– Dessutom har det blivit vanligare med kontorslandskap. Den som sitter mer än sex meter från ett fönster får inte något dagsljus över­huvudtaget, säger Arne Lowden.

Han försöker upplysa så många som möjligt om ljusets påverkan, men intresset varierar. Häromveckan ringde han till fackförbundet Handels för att diskutera hur hälsan påverkas negativt av att jobba inne i gallerior. Inom Handels jobbar många unga kvinnor som löper ökad risk att bli sjukskrivna för depression.

– Tyvärr fanns inget intresse alls för frågan, säger Arne Lowden.

På Arbetsmiljöverket gryr däremot intresset. Myndigheten har bett honom att svara på en rad frågor, som hur mycket dagsljus vi behöver per dag och hur mycket dagsljus som krävs på en arbetsplats för att vi ska må bra.

– Fast jag har inga svar, så långt har inte forskningen kommit. I dag vet vi bara att belysningen har betydelse för hälsan, men inte hur mycket ljus som behövs.

I framtiden tror han att vi kommer att få mer ljus på våra arbetsplatser. Han berättar om ett projekt för att komplettera kontorsbyggnader med särskilda utomhusarbetsplatser, utrustade med regnskydd och värme.

En annan lösning är att inreda särskilda ljusrum inomhus.

– Allt som krävs är vit inredning och två ljusterapilampor. Att sätta sig i ett sådant rum och arbeta under 30 minuter kan göra mycket, säger Arne Lowden.

För att släppa in så mycket dagsljus som möjligt bör fönster hållas fria från tjocka gardiner och persienner. Numera finns specialtillverkade solskydd som släpper in ljus utan att försvåra skärmjobb.

– Belysningen kommer bli ännu viktigare när lysrören fasas ut inom de närmaste åren. Vi behöver ljusa arbetsplatser på vår breddgrad, säger Arne Lowden.

Så köper du en ljusterapilampa

06.15 Ljuset stegras långsamt i sovrummet från en wake up-lampa.

06.30 Ljuset har stegrats till max. Nu ringer väckarklockan. Ofta har Arne vaknat till någon minut tidigare. Arne stänger av lampan och går upp direkt.

8.00 Arne cyklar till jobbet, även om det har snöat. Under vintertid har han dubbdäck på cykeln. Normalt cyklar han tidigare till jobbet, nu väntar han till klockan åtta för maximalt med ljus.

08.45 Framme på kontoret slår han på ljusterapilampan på sitt skrivbord. Den ger ett kraftigt ljus i rummet. Två timmar tycker han är lagom att jobba i det starka skenet.

11.30 Arne tar en tio minuter lång promenad till sitt lunchställe.

12.30 Arne tar en tio minuter lång promenad tillbaka till kontoret.

17.30 Arne cyklar hem från jobbet. Nu är det redan kolsvart ute.

18.15 Arne har installerat ett gratisprogram, F.lux, som minskar det blå ljuset från mobilen och datorn hemma. Blå ljus hindrar utsöndringen av melatonin och försämrar nattsömnen.

Priserna och kvaliteten varierar. De billigare varianterna kan ha ett flimrande ljus som är irriterande. ”Håll din mobilkamera mot lampan för att ta en bild, då ser du om ljuset flimrar”, råder Arne Lowden.