Övriga Nyheter

En nätverkare i tiden

- Jag har lyckats. Det säger mannen bakom facebookgruppen Support your local skyddsombud, Mats Palm. -?Vi har blivit en part att räkna med när det gäller arbetsmiljön.

Publicerad

Mats Palm har skapat ett effektivt fungerande nationellt nätverk mellan skyddsombud inom vitt spridda förbund. Han fyllde ett hål ingen upptäckt och kostnaden för infrastrukturen var noll.

Men för att ta det från början. Mats Palm, 49 år i maj, en göteborgare född och uppvuxen på Hisingen. Tog jobb på Volvo PV och började engagera sig i facket 1986. Så kom arbetsmiljöivern att nästintill sluta med sparken. Mats var med och smygfilmade utrymningsvägarna på Volvo PV 1987. Filmen avslöjade att nödutgångarna var belamrade med bland annat kemikalier. Volvo PV anklagade filmarna för industrispionage, polisen beslagtog filmen och affären fortsatte ända till hovrätten.

Volvo PV förlorade. Filmen lämnades ut och visades på Rapport och Västnytt.

- Under några dagar var jag arbetsbefriad och väntade på sparken. Så blev det inte. Men till sist blev det ändå jobbigt att fortsätta på Volvo och jag började på TA.

Tour Andersson, TA, är ett verkstadsföretag i Herrljunga som tillverkar ventiler och annan utrustning för värmereglering i fastigheter. Mats är RSO vid Metalls avdelning i Alingsås - för den obildade klingar det som en ordensutmärkelse, riddare av nånting, avkodat blir det regionalt skyddsombud.

I februari 2004 lade Mark Zuckenberg från Harvard ut Facebook på nätet. Fyra år senare nådde vågen svenska organisationer och dess informatörer.

- Det kom något från IF Metall om sociala medier, i slutet av 2008. Jag fattade inte riktigt vad det var - något som barnen chattade med kanske. Jag brukar ju göra som IF Metall säger men nu visste jag inte riktigt hur eller varför. Sedan kom rättegången mot skyddsombudet i Umeå på våren 2009 och då stod det klart för mig vad jag skulle göra: Starta Support your local skyddsombud.

- Vi ville att gruppen skulle bli tillräckligt bred för kunna vara en representant för skyddsombuden i Sverige.

I dag administrerar han sidan tillsammans med Glenn Bergenstoff, också på IF Metall i Alingsås, och Michael Jonasson som är huvudskyddsombud på Saab Automobil i Trollhättan.

- Och i dag har den stor kompetens samlad. Vi är ena där!

För skyddsombuden ersätter inte Facebook de vanliga kanalerna till facket och till Arbetsmiljöverket. Men här finns en kunskap som ofta är mer hands on.

- Nån kanske sitter och läser en föreskrift och ska ta itu med nånting. Då finns det andra där som vet var fallgroparna finns.

På Support your local skyddsombud förekommer smärre politiska munhugg, men Mats ser inte det som något problem. Fokus är som regel ändå rätt - strikt arbetsmiljö.

- En centerpartist kan vara bra skyddsombud för sina arbetskamrater, men är han inte med i facket missar han en del utbildning - det gör det lite svårare att fungera.

De krav som nätverket Support your local skyddsombud har nu sammanfattar de i en budkavle. Den har gått i facebookgruppen och bland fackligt aktiva. Fram till sista mars ska det ridas runt för högtryck och sedan ska kraven överlämnas till de röd-gröna partierna.

- Jag och Glenn (Bergenstoff ) tog initiativ till budkavlen då vi inte fick något svar från Littorin. Vi ställer samma krav på de rödgröna som vi redan ställt på Littorin.

Budkavlen går

Facebook-gruppens krav till politikerna

1 Prioritera det systematiska arbetsmiljöarbetet.

2 Mer pengar till Arbetsmiljöverket.

3 Återupprätta Arbetslivsinstitutet.

4 Grundläggande arbetsmiljökunskap på gymnasiets alla program.

5 Betald utbildning för al la skyddsombud snarast efter att de blivit valda.

6 Förändrat regelverk för Försäkringskassans rehabiliteringsarbete.