Övriga Nyheter

De får dubbel lön för mödan på gymmet

Ett lyft för ryggen – och lönekontot. Spolbilsförarna Mats Ottosson och Seth Nikolausson har hittat sin träningstid på morgonen. Foto: Karl Nilsson
Här startar Seth Nikolausson och Mats Ottosson arbetsdagen. Kravet om att träna på arbetstid har fått Seth att tänka om. ”Jag har börjat lägga min fritid på det här också. Nu har jag svårt att tänka mig ett jobb där jag inte får träna”, säger han. Foto: Karl Nilsson

FRISKVÅRD. Välkommen till jobbet! Gå direkt till gymmet. På Kalmar Vatten är träning en obligatorisk arbetsuppgift. – Sedan jag började träna har min ryggvärk försvunnit, säger spolbilsföraren Seth Nikolausson, 29.

Publicerad

All personal måste träna två dagar i veckan – annars kan de få lägre lön. Spolbilsföraren Seth Nikolausson lovordar satsningen. Sedan drygt ett år tillbaka tränar han och kollegan Mats Ottosson på gym tillsammans två mornar i veckan. De följer ett träningsschema som en instruktör har lagt upp efter deras behov, och som uppdateras efter hand.

– Vi tränar i grupp tillsammans med rörläggarna. Vi brukar vara sex till tio åt gången, säger 29-åriga Seth Nikolausson, som kört spolbil i tio år.

Den obligatoriska träningen infördes 2007 efter att man märkt att spolbilsförarna drogs med stora belastningsskador. I dag måste all personal styrketräna på något av stadens gym en gång i veckan och därutöver gå på ett valfritt pass, som simning eller aerobics.

Tanken är att alla ska kunna träna på arbetstid, men den som inte hinner kan lägga passen före eller efter jobbet. Då kompenseras personen med en extra timmes ledighet i stället.

– Vi på spolbilarna hade svårt att hinna förut. När vi har börjat hos en kund kan vi ju inte säga: ”Nu får ni stå här för vi ska på gym.” Men sedan vi lade in morgonträning på schemat har det funkat jättebra, säger Seth Nikolausson och fortsätter:

– Jag har länge haft ont av en gammal ryggskada, men sedan jag började träna regelbundet har det försvunnit.

Syftet med träningen är att minska antalet belastningsskador bland personalen, vilket också har skett enligt hr-chefen Linn Sjögren.

Men det handlar även om att alla ska vara friska när de går i pension.

– Spolbilsförarna har ett väldigt slitigt och ryckigt jobb med tunga slangar och liknande. De behöver träna på rätt sätt. Det här kostar såklart en slant, men vi är övertygade om att det är positivt för både vår personal och vår ekonomi på sikt, säger Linn Sjögren.

Facket: Okej att gymnärvaro kollas

Kalmar Vatten har ett 80-tal anställda med yrkesgrupper som rörläggare, spolbilsförare, drifttekniker, elektriker och ingenjörer.

– Vårt långsiktiga mål är att pensionera friska medarbetare, säger hr-chefen Linn Sjögren.

Träningen ingår som ett kriterium i löneförhandlingarna på Kalmar Vatten. Den som inte motionerar kan därmed få en sämre löneutveckling på sikt. Arbetsgivaren kontrollerar närvarolistorna på gymmen för att se hur det går för personalen – något som dock inte verkar upplevas som störande, enligt facket.

– Det står i vår befattningsbeskrivning att vi ska träna på arbetstid, så det är inget konstigt. Våra medlemmar är positiva till att man ska träna, även om några kanske hellre vill promenera än styrketräna. Men det ger ju inte samma effekt, säger Jenny Holmgren, ställföreträdande representant för Saco.

– Visst finns det frågor kring det här även om det inte är några problem i just vårt arbetslag. Men de flesta ser det som en så stor förmån att få träna att de inte säger något om kontrollen, säger rörläggaren Stefan Gustavsson som företräder Kommunal.