Övriga Nyheter

Chefens makt hettar upp lunchen

– Det är väldigt trevligt att gå ut och äta med sin personal. Det är ett sätt att visa engagemang och intresse och bygga upp en relation, tipsar karriärexperten. Foto: Alloverpress

Relationer. ”Luncha med chefen – javisst!” ”Nej, hellre svälter jag!”

Publicerad

På vissa företag äter de anställda och ­chefen lunch tillsammans varje dag, i samma personal­matsal. På andra ställen händer det aldrig.

På Och Ett Kök på centralstationen i Borlänge jobbar Malin Lundkvist, cafébiträde, sida vid sida med sin chef Lena Ohls och sina övriga arbetskamrater. Det händer ungefär en gång i veckan att hon äter lunch med Lena.

– Då gör jag det inte för att hon är chef utan för att vi jobbar två och två och jag då råkar jobba med just henne. Men ibland tycker jag att det är skönt att äta själv också, säger Malin Lundkvist.

Lena Ohls nickar bredvid. Hon tycker att det är trevligt med lunchsällskap.

– Jag har ju chansen att prata om lite andra saker än jobbet då. Men det är en förutsättning att lunchen görs mobilfri, säger hon innan och avbryter sig för att ta hand om nästa kund.

Charlotte Hågård, karriärexpert och författare, ­menar att man både som chef och ­anställd har allt att vinna på att luncha med varandra ibland.

– Det är väldigt trevligt att gå ut och äta med sin personal. Det är ett sätt att visa engagemang och intresse och bygga upp en relation, säger hon.

Men alla behöver väl prata skit om chefen ibland?

– Ja, man ska veta att de anställda behöver komma ut ibland själva och prata om chefen, säger Charlotte Hågård.

För chefer som tycker att det känns svårt ­eller onaturligt att luncha med personalen tipsar hon om att bjuda in till en grupplunch då och då.

– Där kan chefen gärna betala, men sedan är det såklart inte alla som har ett sådant ­företagskort och har de möjligheterna, säger hon.

En anställd som får frågan om han ­eller hon vill äta lunch med chefen kan bli förvånad.

Som chef är du i en maktposition.

– ”Oj, jag blivit inbjuden att äta lunch med chefen, det måste vara något väldigt viktigt” kanske personen tänker som får frågan, säger Charlotte Hågård.

För en person som tidigare varit ”vanlig” anställd och sedan blir chef kan lunchandet bli något att fundera på. Ett sätt kan vara att prata igenom med personal­gruppen vad som ska gälla nu.

Hårda bud om lunch och rast

• Raster får bytas ut mot måltidsuppehåll om det är nödvändigt med ­hänsyn till arbets­förhållandena eller med ­hänsyn till sjukdomsfall eller annan händelse som inte har kunnat ­förutses av arbetsgivaren. Sådana måltidsuppehåll räknas in i arbetstiden.

• Arbetsgivaren ska ordna arbetet så att arbets­tagarna kan ta de pauser som behövs utöver rasterna.

• Om arbetsförhållandena kräver det, får i stället särskilda arbetspauser läggas ut. Arbetsgivaren ska i så fall på förhand ange arbetspausernas längd och förläggning så noga som omständigheterna medger. Pauser räknas in i arbetstiden.

• Det finns ofta regler i ­kollektivavtalen om ­raster, pauser och måltids­uppehåll.

Källor: Arbetstidslagen, LO