Läkare anmäler landstinget: De gör inget mot smittorisken

För lite görs för att hindra ett nytt utbrott av TBC på Akademiska sjukhuset i Uppsala, anser läkarnas huvudskyddsombud. Foto: Colourbox, Scanpix

Tipsa en vän om en artikel

Läkare anmäler landstinget: De gör inget mot smittorisken

Efter två år har inget förebyggande gjorts för att hindra att den ödesdigra smittspridningen av tbc på Akademiska sjukhuset upprepas. Det anser Anna Rask-Andersen som är huvudskyddsombud för läkarna på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon anmäler nu arbetsgivaren Uppsala läns landsting till Arbetsmiljöverket. - Jag har tröttnat. Jag känner inget förtroende för att de tar det här på allvar och gör vad som är möjligt för att det inte ska upprepas.

Annons

Det var 2010 som två patienter som vårdades på Akademiska sjukhuset visade sig bära på en odiagnosticerad tbc-smitta. Personalen kände alltså inte till att patienterna led av tbc och vidtog därför inte skyddsåtgärder så som de annars skulle ha gjort.

I efterhand vidtog en smittspårning bland all personal som varit i kontakt med patienterna, totalt 200 personer. Tio av dem visade sig bära på smittan.

- De som har drabbats måste under lång tid medicinera med läkemedel som kan ge svåra biverkningar. Medicinerna kan också vara fosterskadande, varför detta kan leda till att drabbade måste skjuta upp sina planer på att skaffa barn, säger Anna Rask-Andersen.

Konsekvenserna av att smitta kan spridas såhär är alltså ytterst allvarliga, enligt Anna Rask-Andersen. I sin anmälan till Arbetsmiljöverket tar hon upp flera fel som har begåtts. Skyddsombuden har inte blivit informerade som de borde, underordnade chefer har inte rapporterat vidare uppåt i organisationen om att personer hos dem har smittats och arbetsgivaren tycks inte ha gjort anmälningar om skadorna till Arbetsmiljöverket enligt Arbetsmiljöförordningen §2.

- Vad jag nu begär är att arbetsgivaren till sist gör något. orsakerna till att så många kunde smittas måste utredas ordentligt så att det här kan undvikas i framtiden, säger Anna Rask-Andersen till Arbetarskydd.

Av: Birgitta Ländin
Mejla reportern

Kommentarer

Debattinlägg blir automatiskt tillgängliga för andra användare så snart den som skrivit ett inlägg har publicerat det. Var och en ansvarar själv för innehållet i sina inlägg.

Det går inte längre att kommentera denna artikel.

Nyheter
FEM DÖDSFALL PÅ FEM ÅR

Mannen klämdes ihjäl av travers på SSAB i Luleå

Den 55-årige mannen klämdes ihjäl på SSAB i Luleå när han utförde besiktning av en travers på onsdagseftermiddagen. Enligt NSD är det femte dödsolyckan på lika många år på företaget.

Kalkugnen inne på SSAB:s område i Luleå där olyckan skedde avbildad några månader efter olyckan, i februari 2012. I mitten osläckt kalk som ska brännas i kalkugnen. Till höger utrymmet där Gustaf Solli och Johan Löfroth skadades svårt, Johan så illa att han senare avled.

Chef åtalas för dödsfallet på Nordkalk

Platschefen på Nordkalk vållade Johan Löfroths död, anser arbetsmiljöåklagare Stig Andersson. Företaget krävs på 3,5 miljoner kronor i företagsbot efter de två olyckorna samma dag i kalkugnen inne på SSAB:s område i Luleå.

Bara en misstänkt på Nordkalk

De två andra som tidigare var misstänkta är nu avförda från förundersökningen.

Gustaf Seppelin Solli överlevde olyckan

Gustaf Seppelin Solli överlevde olyckan

Gustaf Seppelin Solli överlevde olyckan

Fyra år efter olyckan på Nordkalk. I dag: Konsult? Föreläsare?
– Jag kallar mig inte för nånting, känner inte att jag har nån titel, säger Gustaf Seppelin Solli på hotell Havanna i Varberg.
Här ska han sova en natt innan han berättar om sin olycka igen, den här gången på en massafabrik. Med femtio arbetsplatsbesök på ett år har Gustafs liv förvandlats till en turné.

Skyddsombud: Varannan lärare har upplevt hot

Nio av 17 lärare som svarat på en enkät uppger att de det senaste året upplevt situationer som varit hotfulla. 15 av de 17 tycker inte att de hinner med det de ska göra.

”Elever som bär vapen på skolan polisanmäls inte”

Hot

Ledningen för skolan polisanmäler inte elever trots att de känner till att flera burit vapen på skolan. Ett antal incidenter med misshandel har förekommit, rapporterar skyddsombudet.

Därför godkänns få fall av
psykisk sjukdom av Afa

Fler anmäler arbetssjukdomar och fler anmäler en psykisk diagnos som arbetssjukdom, visar nya siffror från Afa Försäkring.

”Beröm först, ställ krav sen”

”Beröm först, ställ krav sen”

ELDSJÄLEN. Regionala skyddsombudet Glenn Bergenstoff har aldrig blivit utslängd av en arbetsgivare. De allra flesta är tvärtom tacksamma för att han kommer.
– Första gångerna är de kanske inte så glada, men sedan upptäcker de att de kan ha nytta av mig.

MALL OF SCANDINAVIA

Omplacerat skyddsombud
- hyllas i dag som hjälte

Omplacerat skyddsombud 
- hyllas i dag som hjälte

SVT avslöjade fusk och slavliknande villkor vid bygget av Mall of Scandinavia. Claes Melkersson, lokalt skyddsombud, hyllas som en hjälte för att han vittnat:
- Jag vill inte att för mycket fokus ska hamna på mig, säger han till Arbetarskydd.

Stefan Löfven: Vi måste få stopp på detta

Missförhållandena under bygget upprör statsminister som öppnar för lagändring. 2 kommentarer

Byggnads: Upprörande plocka bort skyddsombud

 Det är oerhört upprörande att det förekommer sådana allvarliga brister och att man riskerar de anställdas liv och säkerhet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Mall of Scandinavia i Arenastaden i Solna.

Peab anklagas för fusk och trakasserier

Trakasserier av fackligt anslutna, lönedumpning, narkotikamissbruk och arbetspass på uppåt 48 timmar, visar SVT:s Uppdrag granskning.

Anmäls av facket för säkerhetsbrister

Totalt byggkaos och bortplockade skyddsombud. Det larmar arbetare om inför invigning. 1 kommentar

Arbetsmiljöverket: Allvarliga
brister på kartongfabriken

Arbetsmiljöverket: Allvarliga brister på kartongfabriken

DÖDSOLYCKA. Enligt Arbetsmiljöverket är bristerna är så allvarliga på Stora Ensos kartongfabrik i Fors att hjullastare förbjuds på olycksplatsen. En 45-årig kvinna dog när hon blev överkörd på området.

Stora Enso Fors bruk är en av världens största tillverkare av falskartong för konsumentförpackningar och trycksaker. Här görs också massan till kartongen.

Påkörd kvinna avled

En kvinna i 45-årsåldern avled efter att på måndagsmorgonen ha blivit påkörd av en hjullastare. Hon var anställd av en underleverantör.

”Vi har varit förskonade från olyckor i ett antal år”

”Vi har varit förskonade från olyckor i ett antal år”

Michael Gylfe, huvudskyddsombud på bruket i Fors, mötte på måndagseftermiddagen Arbetsmiljöverkets inspektörer.

Hemtjänstpersonal fick skabb

Två av de anställda vid hemtjänsten och deras familjer smittades för en tid sedan av skabb av en vårdtagare. Men smittorisken är inte det allvarligaste, skriver skyddsombudet.

Nattfolket som tar över när du har gått hem

FORSKNING. De som jobbar ständig natt mår bättre än de som har roterande skiftjobb. Möt Lilleba som kör buss, Anna-Karin som är sjuksköterska på en öron-näsa-halsavdelning och Joacim som övervakar rouletten.

”Jag gillar att få utökat ansvar”

”Jag gillar att få utökat ansvar”

Sjuksköterskan Anna-Karin Westerlund har en nattjourtjänst på sjukhuset.

”Jag är en nattmänniska”

”Jag är en nattmänniska”

Lilleba Kvisgård, busschaufför på Keolis, föredrar nattarbete.

”Trött är jag nästan aldrig när jag arbetar”

”Trött är jag nästan aldrig när jag arbetar”

Joacim Berglund övervakar rouletten nattetid på Casino Cosmopol.

Mindre skadligt för den som fått välja

Mindre skadligt för den som fått välja

Stressforskning. Forskarna frågade en stor grupp nattarbetande svenskar om själva nattarbetet var ett stort problem för dem.
– Men kort framförhållning på schemaläggningen, delade turer och för lite dygnsvila sågs som betydligt värre problem, säger Torbjörn Åkerstedt vid Karolinska institutet.

Femteklassare blir fall 
för Arbetsmiljöverket

Femteklassare blir fall
för Arbetsmiljöverket

Eleven slår skolkamrater och gör skolmiljön osäker. Lärarna på en skolan har så stora problem med en femteklassare att skyddsombudet nu vänder sig till Arbetsmiljöverket.

Bråkiga elever stoppar bussar

Skolbarnen sitter inte ner i bussen, slåss och hotar förarna vilket gör att det är omöjligt att köra trafiksäkert, rapporterar skyddsombudet.

Anställd fick lugnande 
tabletter av sin chef

Anställd fick lugnande
tabletter av sin chef

En anställd fick den lugnande medicinen Sobril för att orka fortsätta arbeta i receptionen på vårdcentralen. En annan anställd fick ett sms med lydelsen: ”Det är kris på jobbet! När kommer du?” 2 kommentarer

Förra året anmälde 4 000 medlemmar i den danska fackföreningen FOA arbetsskador och arbetssjukdomar. Sex av tio medlemmar svarar att de varit utsatta för våld på jobbet det senaste året.

De upplever fara för sitt liv

Aggressiva personer blir ett allt vanligare arbetsmiljöproblem inom vården, visar Arbetarskydds genomgång.

Han ska kartlägga det nya svenska arbetslivet

Han ska kartlägga det nya svenska arbetslivet

Regeringen har tillsatt en utredning för att se över nuvarande arbetsmiljöregler. Nya krav på arbetsgivaren kan bli en följd. 1 kommentar

Facket: Falskt hopp med ny föreskrift

Den nya föreskriften om social och organisatorisk arbetsmiljö räcker inte, hävdar Jonas Lidberg, på SSR.

Brev om nya afsen

I januari fick 394 000 arbetsgivare ta emot ett information från Arbetsmiljöverket. 1 kommentar

Dubbla ordningsvakter ska skyddar personalen

Skyddsombudet stoppade i februari ensamarbetet. Nu ska alltid dubbla ordningsvakter på akutmottagningen vid Malmö sjukhus skydda vårdpersonalen från hot och våld.

Film ska minska hot och våld i vården

Film ska minska hot och våld i vården

Agera rätt och slipp sparkar och slag. En film ska göra arbetsmiljön säkrare för anställda i vården.

De delar på Afa:s miljoner

Nio nya forskningsprojekt som syftar till att minska risken för arbetsskador har fått pengar från Afa Försäkring.

”Skolan en sanitär katastrof”

Dammråttor stora som åkersorkar, sanitär katastrof och groteskt bristfällig städning. Så beskriver skyddsombudet situationen i en grundskola. 2 kommentarer

Kan vi kräva bättre ventilation?

Kan vi kräva bättre ventilation?

EXPERTFRÅGA: Vi har flyttat in i nya lokaler som har väldigt dålig ventilation. Ska man behöva tåla sånt?

Farlig last visas i mobilen

Farlig last visas i mobilen

SÄKERHET. Mobiltelefoner plus ny svensk teknik ökar säkerheten för lastbilschaufförer. Chaufförerna får information om last, lastkaj och säkerhetskrav direkt i mobilen.
– Chauffören kan få informationen på sitt eget språk, säger Jakob Armö, vd och en av grundarna bakom LUP Technologies. 1 kommentar

”Jag kunde varit frisk i dag”

”Jag kunde varit frisk i dag”

AXELSKADA. Osmo Kantoluoto arbetade som elinstallatör sedan han som 18-åring gick ut yrkesskolan. Nu är han 58 år och kan inte använda höger arm alls.
– En elektriker jobbar med händerna ovanför huvudet 80 procent av en arbetsdag.

Din återvinningsstation 
- ett arbetsmiljöproblem

Din återvinningsstation
- ett arbetsmiljöproblem

Containrar kan vara trasiga, förbipasserande skadas vid tömning och chaufförer hotas. Transports skyddsombud kräver nu riskbedömning av återvinningsstationerna.

”Ett misstag och vi är rökta”

”Ett misstag och vi är rökta”

SÄKERHET. Varje år sker 40–50 allvarliga tillbud vid sprängningar. I höstas omkom två arbetare. Arbetarskydd besökte arbetsplatsen där ett berg ska sprängas bort.

Kräver två miljoner efter dödsolycka

När han försökte få loss flisskruven klämdes han ihjäl. Åklagaren kräver att Vallviks bruk ska betala 2 000 000 kronor i företagsbot.

”Döda behöver inga pengar”

”Döda behöver inga pengar”

ELDSJÄLEN. Två konflikter krävdes för att få in arbetsmiljölagen i avtalet. Det var det värt, tycker Ronny Wenngren på Elektrikerförbundet.
– Sedan avtalet började gälla har ingen installationselektriker dött på jobbet.

”Vi hinner inte ordna felen” 

”Vi hinner inte ordna felen” 

Göteborgs spårvägar hotas med ett vite på en halv miljon kronor om det inte senast den 1 november blir mer rimliga temperaturer på förarplatserna. Detta beslut från Arbetsmiljöverket överklagas nu.

Anmält 500 gånger på fem år

Spårvagnarna har en temperatur vid förarplats som kan variera mellan 18 och 35 grader under året.

Cancerfall oroar personalen

Många anställda som arbetat på ett gymnasium i Piteå har drabbats av cancer. Skyddsombudet kräver nu en kartläggning av risken. 1 kommentar

”Med lite tur har jag
 spelat någon roll”

”Med lite tur har jag spelat någon roll”

”Med lite tur har jag
 spelat någon roll”

Fyra år efter olyckan på Nordkalk. Hur har Gustaf Seppelin Solli orkat gå vidare? Går det att rädda synen? Läs också om det nya livet som varnande exempel för farlig arbetsmiljö.

En misstänkt för dödsolyckan på Nordkalk

Två andra som tidigare var misstänkta är nu avförda från förundersökningen.

Lennart Kriisa är chefredaktör för Arbetarskydd

En katastrof som aldrig hade behövt inträffa

LEDARE. Läs det gripande reportaget om Gustafs liv efter olyckan. Fundera sedan vad du kan göra på din arbetsplats för att öka säkerheten.

55-årig man klämdes ihjäl

En man ådrog sig svåra klämskador på ett företag i Kiruna. Han fördes till sjukhus men avled till följd av skadorna.

Därför kan polisens organisation skrotas

Polisens nya och hårt kritiserade organisation kan rivas upp, enligt uppgifter till tidningen Publikt. 2 kommentarer

Huvudskyddsombudet: Vi är i en moment 22-situation

Huvudskyddsombudet: Vi är i en moment 22-situation

– Det är en djärv arbetsgivare som törs bestämma vart vi ska utan att veta hur det ska gå till, säger Emma Cronberg.

Skyddsombudet larmar om brister på HVB-hem

Anställda på flyktingboendet mår dåligt, jobbar mycket övertid och flera har sagt upp sig, enligt skyddsombudet som beskriver en arbetsmiljö med många brister.

Facket: Skyll inte krisen på flyktingarna

Facket: Skyll inte krisen på flyktingarna

– Vi har ett väldigt ansvar som inte är anpassat till våra resurser, säger Hanna Ljungberg, huvudskyddsombud för SSR.

Trakasserad och bestraffad 
efter att ha ifrågasatt lönen

Trakasserad och bestraffad efter att ha ifrågasatt lönen

Hon ifrågasatte löneskillnaderna mellan män och kvinnor i bostadsbolaget. Då blev kvinnan trakasserad, anklagad för stöld och tvingades utföra de tyngsta arbetsuppgifterna. 1 kommentar

Expertpanelen

Vem ska hjälpa mobbade?

EXPERTFRÅGA: På min arbetsplats är en medarbetare mycket tydligt utanför. Varken chefen eller skyddsombudet gör något. 1 kommentar

Franskt förslag om rätten att logga ut från jobbet

Trött på att vara uppkopplad jämt? I Frankrike ska anställda få laglig rätt att stänga av mejl och telefon när man lämnar kontoret. Även i Sverige sliter fack och arbetsgivare med frågan. 1 kommentar

Mobbning på jobbet

Vad ska vi göra åt mobbad personal?

EXPERTFRÅGAN. Hur ska jag som skyddsombud göra för få arbetsgivaren att agera?

”Alla ska återvända hem lika friska”

”Alla ska återvända hem lika friska”

Anna Östlund står modell för SSAB:s arbetskläder.

Håller du på att bli utbränd?

Hjälp, vår kollega kollapsar

EXPERTFRÅGAN. Hur bör jag som skyddsombud agera?

Idel möten knäcker medarbetare

Idel möten knäcker medarbetare

Medarbetare hinner inte sköta själva jobbet på arbetstid.

Hur många timmar per vecka ägnar du åt möten?

Se resultatet
  • 0-4 timmar 31%
  • 4-10 timmar 35%
  • 10-20 timmar 23%
  • 20-30 timmar 7%
  • Mer än 30 timmar i veckan 4%
Rösta
”Släpp mobilen”

”Släpp mobilen”

Ett ständigt kollande på mobiler skadar enligt forskare vår empatiska förmåga.

”Medarbetarsamtal är verkningslösa”

”Medarbetarsamtal är verkningslösa”

Gör så här istället, tipsar ledarskapsexperten.

Får ledningen mörka delar av den och de fria kommentarerna i medarbetarenkäten? Undrar frågeställaren.

Kan vi kräva få se allt?

EXPERTFRÅGAN. Får ledningen mörka delar av medarbetarenkät?

Calle Fridén

”Bråkstakar är dolda faror”

KRÖNIKA. Jag gillar inte att bråka. Det betyder inte att jag är feg, skriver Calle Fridén.

Så ska chefen vara

Så ska chefen vara

15 miljoner annonser har analyserats i jakt på önskade egenskaper.

Gilla Arbetarskydd

Gilla Arbetarskydd

Bli uppdaterad genom att följa oss på Facebook.

Ta en paus

Ta en paus

Vi hittar nyheterna åt dig.

Vad har vi missat?

Vad har vi missat?

Redaktionen väntar på ditt mejl.

Senaste quizen

Alla våra quiz
Annons

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se