Fråga Experten

”Arbetsgivaren vägrar anmäla skadan”

Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås.
Rickard Lindberg är arbetsmiljöansvarig för säkerhet och hälsa på arbetsgivarorganisationen EIO, Elektriska Installatörsorganisationen och expert i Arbetarskydds panel. Foto: Peter Knutson
Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet.

EXPERTFRÅGA. Jag är regionalt skyddsombud. För två år sedan skadade en medarbetare sitt knä då han jobbade för en enskild firma. Men arbetsgivaren förnekar att det är en arbetsskada och motiverar det med att olyckan hände när de egentligen hade rast. Arbetsgivaren vägrar att göra en anmälan till Afa och Försäkringskassan. Hur kan jag hjälpa?

Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås:

– Det hedrar dig att du vill hjälpa din vän. Börja med att ta reda på om den dåvarande arbetsgivaren hade Afa Försäkringar. Om inte, är det tyvärr ingen idé att anmäla skadan dit. Gör själva arbetsskadeanmälan på Försäkringskassans hemsida. Skicka in originalet till Försäkringskassan, ta en kopia och skicka den till Afa, tillsammans med en skadeanmälan som ni kan göra på Afas hemsida.

– Till skadeanmälan till Afa bifogar du ett arbetsgivarintyg från arbetsplatsen där skadan skedde och eventuellt läkarintyg. Ta kopior på allt. Be din vän att spara dem. Uppstår problem, vänd er till er fackliga organisation.

Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

– En enskild arbetstagare kan själv anmäla en arbetsskada till Försäkringskassan, om arbetsgivaren vägrar att göra det. En ledighet under dagen kan vara både paus, måltidsuppehåll och rast. De två första är en del av arbetstiden medan rast är arbetstagarens fritid. Mitt råd är att den skadade personen tar kontakt med Försäkringskassan och frågar hur denne ska göra.

Rickard Lindberg, arbetsmiljöansvarig Installatörsföretagen:

– Arbetsgivaren har skyldighet att anmäla skadan till Försäkringskassan (FK) och i allvarliga fall även till Arbetsmiljöverket. Anmälan ska beskriva var, när, hur och om skadan har lett till frånvaro. Genom att göra en anmälan bekräftar arbetsgivaren enbart att personen är anställd. Det är FK som tar ställning och bedömer huruvida det är en arbetsskada eller inte. Utgångspunkten är att det ska finnas ett samband mellan skadan och arbetet.

– Den skadade måste sedan ansöka om ersättning från FK och Afa Försäkring. Som skyddsombud kan du uppmuntra personen att själv kontakta FK för att göra en anmälan på den tidigare händelsen.