Debatt

Vi måste synliggöra döden

Warda Khaldi är t f chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Det som hände mig är väl ett skolboksexempel på hur det inte ska fungera på en arbetsplats. Så sa Gustaf Seppelin Solli till Arbetarskydd i våras.

Publicerad

Att gå till jobbet och bli sönderbränd över hela kroppen och ansiktet. Unga och oerfarna fick betala ett högt pris halvtimman före midnatt den 1 november 2011. Trots att kalkugns­olyckan inne på SSAB:s område i Luleå hade föregåtts av en olycka bara några timmar tidigare lät företaget inhyrda rengöra ugnen.

Att gå till jobbet och dö. Gustafs kollega Johan Löfroth, 23, miste livet.

Både företaget och platschefen tog en medveten risk av allvarligt slag genom att inte bedöma riskerna mer noggrant, anser åklagaren. I elfte timmen väckte han åtal. Nu i januari startar rättegången.

Läs också:

Arbetarskydds läsare har kunnat följa Gustaf Seppelin Sollis fortsatta liv genom Elinor Torps engagemang. Hon var tidigare reporter på Arbetarskydd och skrev också boken Döden på jobbet, som bär Gustafs brända ansikte på omslaget. Kalkugnsolyckan nämns i det här numret såväl av forskare, som vi intervjuar kring de kritiserade underleverantörskedjorna, som i författaren Anneli Jordahls nya roman om dödsolyckor på jobbet. Hon intervjuas på sidan 34. Arbetarskydds stora genomgång av alla dödsolyckor 2014 har varit en av inspirationskällorna.

Vi måste fortsätta att synliggöra döden på jobbet. För att få säkrare arbetsplatser och bättre arbetsmiljöer. För olyckor som kunde ha undvikits sker tyvärr. Flera domar om dödsolyckor refereras i det här numret. En av dem gäller attacken där en ung djurvårdare dödades av vargar på Kolmården. Tingsrätten anser att djurparken och den zoologiska chefen vållade kvinnans död genom att tillåta henne att arbeta ensam. Det fanns stora brister i det grundläggande systematiska arbetsmiljöarbetet som alla arbetsgivare är skyldiga att utföra. Arbetsgivare ska enligt lag vidta alla åtgärder som behövs för att undvika olyckor och även instruera anställda och inhyrda för att undvika risker.

Vi måste lyfta fram att människor drabbas – ingen ska behöva gå till jobbet och dö, ingen ska behöva få livslånga skador. Därför är Gustafs Seppelin Sollis jobb som föreläsare om arbetsmiljö och entreprenörskedjor och Anneli Jordahls nya bok så viktiga.

Visste du att...

... arbetsgivare har sedan den 1 januari fått större ansvar att arbeta förebyggande mot diskriminering och främjande för lika rättigheter och möjligheter.

Källa: DO