Debatt

Mannen och skammen

Warda Khaldi är t f chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Skrämmande – och skamligt. Det är ord som svenska brandmän som kämpat mot cancer använder. Två manliga brandmän fick sin cancer klassad som arbetsskada av Afa Försäkring den här sommaren. Det är ett stort genombrott.

Publicerad

Att driva arbetsskadefrågor är tungt för den enskilda. Att få en sjukdom eller skada klassad är viktigt för andra i liknande situationer.

”Brandröken här skiljer sig inte åt från den i Kanada, USA eller Australien”, säger brandmästaren Anders Cederberg. Där har viss cancer hos brandmän sedan tidigare bedömts som arbetsskada.

Vår reporter Lena Gunnars träffade Anders Cederberg och två av hans arbetskamrater för fyra år sedan. Alla hade då drabbats av sjukdomen i någon form. Nu intervjuar hon honom igen.

En gigantisk förflyttning har skett på ett decennium, såväl när det gäller kunskap och utbildning som beteende och attityd.

Det luktade rök i brandbilarna, barn kunde leka i brandskum och lite sot och skit sågs som en del av jobbet. ”Ju skitigare desto fräckare var ju det som gällde”, säger en av brandmännen som fått sin diagnos erkänd som arbetsskada, till SFF, brandmännens riksförbunds branschtidning.

Nu är det rent, och det fort, som gäller. Tvättmaskiner och ombyten.

En cocktail av kemikalier, kallar Cederberg brandröken. Varken brandmän eller forskare vet exakt vilka gifter den innehåller och vilka skador den kan orsaka. Förutom just att den är skadlig. Rök och damm går in i huden och blodomloppet. Mycket forskning kvarstår.

Ett klassiskt hjälteyrke. En jobbdröm för många barn, småkillar. ”Nu är det dags att rädda räddarna”, säger brandmannen till SFF.

Det är kanske där skammen kommer in.

En äldre brandman är inte uppväxt med att tala om känslor, olyckor och hur man mår, säger Anders Cederberg. ”Det är inte det lättaste att ställa sig upp på jobbet inför kollegerna och berätta att man drabbats av cancer.”

En dubbel börda, att bli allvarligt sjuk och dessutom känna skam över det.

Ett generationsskifte är på gång. De unga har ett nytt skyddsbeteende med sig från utbildningen. ”Nu har vi ett öppnare samtalsklimat”, säger Anders Cederberg, något inte minst han själv har bidragit till.

Missa inte...

… Arbetarskydds special­­utgåva som kommer till alla prenumeranter den 28 december. En tidning full av hr-verktyg som kan hjälpa dig i jobbet hela 2017.