Debatt

Det tar för lång tid

Warda Khaldi är t f chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Vi visste inte vad han hette. När 30-årige muraren Fredrik vittnar om det som hände vid kalkugnsolyckan i Luleå, så att orden stockar sig i halsen, blir det tydligt. De kunde inte ens ropa hans namn, för att försöka väcka honom till medvetande, när de såg honom ligga där i schaktet efter explosionen.

Publicerad

Gustaf Seppelin Solli, 19 år. Svårt brännskadad för livet. Muraren Johan Löfroth miste sitt liv. Flera skadades.

Nya, för varandra okända personer på en arbetsplats med uppdrag att tillsammans utföra en uppgift, utan tillräckliga instruktioner, rätt kompetens eller riskbedömning, som det verkar, enligt åtal och vittnesmål. Utan vetskap om livsfaran.

Två saker blir tydliga när det gäller arbetsmiljöbrott av det här slaget: entreprenörsleden och tiden, och de hänger ihop.

Alla som befunnit sig på en ny plats, med nya människor, vet att det behövs tid för att orientera sig och förstå varandra.

Efter flera turer och fem års utredning står en person, en platschef i rättssalen, misstänkt för brott.

Organisatoriska och tekniska faktorer gör att utredningarna kring den här typen av brott tar tid. För lång tid. ”Min minnesbild blir så dunkel”, säger den åtalade platschefen. När vi skrev om vargattacken på Kolmården berörde vi det outhärdliga i den långa väntan, år av liv på stand-by för anhöriga, misstänkta och kolleger. De fällda vid Kolmården-fallet hänvisar till det som orsak till att de inte överklagar tingsrättsdomen: Ytterligare utredning skulle förlänga de anhörigas lidande.

Jörgen Lindberg, vice chefsåklagare och tf kammarchef för Rema, den särskilda riksenheten för arbetsmiljöbrott, vill inte kalla det nonchalant att arbetsmiljöbrotten och olyckorna tar så lång tid att utreda. Däremot ser han det som oacceptabelt. Två års utredningstid tycker Lindberg kan vara rimligt vid svåra brott som dödsolyckor och kroppsskador. Inte som nu 4–5 år i många fall. Högst 18 månader är den nya ambitionen. Om två år tror Lindberg att vi kan se effekt.

Det är hoppfullt.

Det är viktigt för minnesbilder, rättssäkerheten, och för att ge arbetsmiljöbrotten den prioritet de måste få.

Visste du att...

... Rema, Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, bildades 2009 och handlägger arbetsmiljöbrott och brott mot arbetsmiljölagen. Huvudkansliet finns i Malmö.