Arbetsskador

Varje månad dör fem på sitt arbete

Enligt Arbetsmiljöverkets preliminära statistik dog minst 61 personer på jobbet förra året. På bilden förs en man bort på bår sedan han blivit allvarligt klämd vid en arbetsplatsolycka i Stockholm. Foto: Scanpix
Lennart Gunnarsson.

Dubbelt så många dog förra året jämfört med året dessförinnan i jord- och skogsbruket. Men totalt sett ligger antalet dödsolyckor på landets alla arbetsplatser 2011 på samma nivå som de senaste åren.

Publicerad

Minst 61 personer avled på jobbet förra året, enligt Arbetsmiljöverkets preliminära statistik, som grundar sig på uppgifter i medierna och så kallade paragraf 2-anmälningar av olyckor och tillbud. Inom jord- och skogsbruk dog nästan dubbelt så många 2011 jämfört med 2010.

– De flesta är nog egenföretagare, men visst inträffar det dödsfall bland våra medlemmar också. Nu i januari omkom en person i samband med att en skogsmaskin gick genom isen på en sjö i Idre. Den drabbade var visserligen inte medlem, men vi har avtal med det företaget, säger Lennart Gunnarsson, arbetsmiljöansvarig på GS, Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch.

Förbundet drev under förra året en stor kampanj för att få arbetsgivarna att inse vikten av att satsa på arbetsmiljön. Alla som såg annonserna i den möttes av texten ”Ett dödsfall i arbetet kostar arbetsgivaren 2?088?960 kronor. Exklusive sorg och bearbetning.” Beloppet hade beräknats på en 43-årig gift man med två barn.

– Vi ville visa kostnaderna för dödsfall och olycksfall jämfört med vad det kostar att utbilda ett skyddsombud och jobba med arbetsmiljöfrågor, säger Lennart Gunnarsson.

GS har även i samarbete med motparten börjat utarbeta en broschyr om hur man gör riskbedömningar i skogsarbete. Det är ett eftersatt område, enligt Lennart Gunnarsson. Förbundets avdelningar har känt av att Arbetsmiljöverket dragit ner på sina inspektioner. Det har bland annat märkts genom att det inte kommit lika många kopior på inspektionsmeddelanden till avdelningarna som tidigare.

– Det verkar som om kontakterna med Arbetsmiljöverket och inspektörerna är bättre i vissa delar av landet och mind­re bra i andra. Om Arbetsmiljöverket drar ner på antalet inspektioner ökar riskerna för att bristerna i arbetsmiljön inte upptäcks och att något inträffar som kunde ha förhindrats, säger Lennart Gunnarsson.

Tillverkningsindustrin ligger tvåa på listan över branscher med flest dödsfall 2011. Branschen hade elva döds­olyckor i fjol och nio 2010. I fallet som Arbetarskydd uppmärksammar i artikeln här intill handlar det om en ung person som jobbade för en entreprenadfirma i Luleå. Det är ett exempel där flera entreprenörer var inblandade på samma arbetsplats.

Är det ett scenario som ni känner igen när ni besöker arbetsplatserna, Mikael Svahn, regionalt skyddsombud på IF Metalls avdelning 32 i Höglandet i Nässjö?

– Ja, som regionalt skyddsombud ser jag att på många ställen tar inte företagen som hyr in entreprenörer sitt ansvar för arbetsmiljön fullt ut. Många inhyrare förstår inte att de fortfarande har det ansvaret.

Transportbranschen ligger samma antal dödsfall både 2010 och 2011, åtta stycken. Men bygg­olyckorna med dödlig utgång minskade från 14 till elva. Den fullständiga statistiken presenteras senare under vårvintern. Arbetsmiljöverket har ännu inte fått in alla arbetsskadeanmälningar.

– Många arbetsgivare skickar inte in någon anmälan till Försäkringskassan. Det måste de göra för att vi ska få in dödsfallen i statistiken. Det räcker inte med att bara göra en paragraf 2-anmälan, för då måste vi själva eftersöka personuppgifter om olyckorna vi får höra om, säger Monica Julin vid Arbetsmiljöverkets statistikenhet.

Dödsfall i skogs- och jordbruk ökar

  • Medan antalet dödsolyckor i de gröna näringarna fördubblades i Sverige halverades de i Norge.
  • Totalt dog 13 personer i arbetsplatsolyckor inom svenskt jord- och skogsbruk. 2010 var det sju. I Norge dog åtta personer 2010 och i fjol fyra.
  • Totalt omkom 54 personer på sina arbetsplatser i Norge under 2011. Elva av dessa fick sätta livet till i samband med terrorhandlingarna den 22 juli.
     

Källa: ATL.nu och Bedre Gardsdrift