Arbetsskador

Vägarbetare tvingas hantera uppretade bilister

Utbilda vägarbetare i hur man hanterar arga bilister. Seko lägger nästa vecka fram detta förslag för Vägverket. Fackförbundet får in allt fler rapporter om hot och våld.

Publicerad

På nyårsafton klev en uppretad bilist ut på riksväg 40, utanför Jönköping. Det pågick vägarbete på platsen, vilket stressade mannen. När han inte fick passera förbi utbröt en ordväxling som resulterade i att bilisten slog vägarbetaren i ansiktet. Misshandeln polisanmäldes. Men även Seko har reagerat. Enligt Björn-Inge Björnberg, ombudsman på väg- och bansektionen, får fackförbundet oftare in rapporter om situationer där vägarbetare utsätts för hot och våld. Han tror inte enbart att det handlar om att medlemmarna blivit flitigare rapportörer utan att bilisterna faktiskt är mer otåliga och beter sig mer aggressivt i dag.

- Det är en beställarfråga, alltså vänder vi oss till Vägverket. Utbildningen borde kompletteras med övningar i hur man bemöter bilister och hanterar aggressiva människor, säger Björn-Inge Björnberg.

Trafikvakterna är extra utsatta. Det är en relativt ny yrkesgrupp. Tidigare vaktade entreprenörerna själva trafiken. Numera finns det ett par företag i landet som specialiserat sig på detta. Dessa personer måste få en kompetenshöjning i bemötande så att hotfulla och våldsamma situationer undviks, menar Björn-Inge Björnberg.

Seko har ytterligare ett förslag på hur man kan undvika att det som hände på nyårsafton upprepar sig - Avled trafiken.

- Vissa regioner så som Stockholm gör det, och det funkar bra. Bredvid en motorväg finns ofta en äldre väg som bilarna kan använda. Det blir mindre störningar och vägarbetet och trafiken avskiljs helt.