Arbetsskador

Utskott vill ha nya regler om rehabilitering

Rehabilitering i god tid innan den bortre gränsen i sjukförsäkringen nås är ett av kraven från Socialförsäkringsutskottet. (Personerna på bilden har inget samband med artikeln) Foto: Scanpix

Om den bortre gränsen i sjukförsäkringen ska finnas kvar måste de sjuka få rehabilitering i god tid. Det anser Socialförsäkringsutskottet, som nu föreslår att Riksdagen gör ett tillkännagivande till regeringen i frågan.

Publicerad

Socialförsäkringsutskottet menar att det är viktigt att alla som behöver det får rehabilitering i så god tid att de hinner tillbaka i arbete innan den bortre gränsen nås. Utskottet vill att regeringen redan i vårpropositionen tar upp att den ska återkomma till riksdagen med ett nytt förslag om sjukförsäkringen i höstens budgetproposition.

Utskottet vill att det nya förslaget ska börja gälla redan vid årsskiftet. Utskottet anser inte att de nuvarande reglerna är tillräckligt rättssäkra och menar att det finns stora brister i sjukförsäkringen, både vad gäller rehabilitering tillbaka i arbete och ekonomisk trygghet för den som blir sjuk.

Utskottet är enigt, men regeringspartierna har lämnat i en motivreservation. De håller inte med de övriga partierna om att det finns stora brister i sjukförsäkringen och känner inte heller igen sig i hur konsekvenserna för dem som hamnat utanför försäkringen beskrivs. Förslaget ska debatteras och beslutas nästa onsdag.