Arbetsskador

Tre sågar hotas av viten nära miljonen

Arbetsmiljöverket fortsätter sin specialgranskning av sågverken. Nu drämmer man till med höga viten mot tre norrlandssågar. Företagens protester mot att tiden är för knapp hjälper inte.

Publicerad

Sågarna i Sävar, Rundvik och Brattby hotas av 900 000 kronor i vite var om de inte förbättrar säkerheten. Alla tre har inspekterats av Arbetsmiljöverket, som en del av myndighetens granskning av landets sågverk.

Norra Skogsägarna i Umeå får till den 14 januari 2011 på sig att rätta till bristerna på sågen i Sävar. Redan i december 2007 påpekade Arbetsmiljöverket en rad brister i säkerheten vid bland annat produktionslinjen för sågning, hyvling och råsortering. Vid ännu ett påpekande i somras bad Norra Skogsägarna att få mer tid på sig att rätta till bristerna. Men det gick inte Arbetsmiljöverket med på. Tiden bör räcka, menar myndigheten.

Skogsindustrierna protesterade tidigare i år mot Arbetsmiljöverkets granskning av sågverken, där myndigheten ger företagen två år på sig att åtgärda bristerna – i undantagsfall tre år. Tiden är alldeles för kort, menar arbetsgivarorganisationen.

– Det är en stor omställning för personalen att arbeta med ljusbarriärer och staket. Det kräver förberedelser för att det ska bli bra och om företaget ska lägga ned så mycket pengar måste det bli bra, sa Margareta Jernelöv, arbetsmiljörådgivare hos Skogsindustrierna, till Arbetarskydd i juni.

Kostnaderna för åtgärderna rör sig om ett par miljoner minst per anläggning, menade hon. Margareta Jernelöv kritiserade också verket för i flera år ha inspekterat anläggningarna för att nu plötsligt höja kraven.

Cirka två år är också vad SCA Timber AB i Sundsvall får på sig att åtgärda bland annat säkerheten vid produktionslinjen för sågning, råsortering och hyvling av bräder. Från den 1 september 2011 förbjuds företaget att använda vissa enheter vid Rundviks såg i Rundvik om inte flera brister åtgärdats. Om SCA inte åtgärdat bristerna i tid hotar vite på 900 000 kronor.

Den tredje norrlandssågen som hotas av 900 000 kronor i vite är Brattby Sågverk AB. Senaste den 2 maj 2011 ska brister i bland annat produktionslinjen för sågning, hyvling och justering av bräder åtgärdas. Sågen ville ha mer tid på sig, men fick avslag av Arbetsmiljöverket.

Stora risker på sågen

Anställda inom trävarutillverkningen löper nästan tre gånger högre risk att drabbas av en arbetsolycka än genomsnittet för samtliga branscher. Industrin är därför en av de farligaste branscherna att arbeta i idag.

Källa: Arbetsmiljöverket