Arbetsskador

Tilda fastnade i borren

Nygipsad och medtagen efter olyckan i slöjdsalen. Tilda Karlssons arm fastnade i pelarborrmaskinen, som saknade skydd och inte borde ha använts. Ett av många exempel på eftersatt arbetsmiljöarbete i svenska skolor. Foto: Privat
Pelarborrmaskinen som orsakade olyckan har nu fått det skydd av plast som den saknade när Tilda Karlsson skadades.

Plötsligt fastnar tröjärmen och Tildas arm dras in i borrmaskinen. Barnen runtomkring i slöjdsalen skriker i panik. Tilda sitter fast.

Publicerad

– Jag är jättesur på dem. De visste att borren var farlig. Att den inte skulle användas, berättar Tilda Karlsson, 10 år, om olyckan i Forshällaskolans slöjdsal då en pelarborr bröt av hennes vänsterarm.

För så var det: Skolans rektor och slöjdläraren visste att borren var farlig. Det hade en inspektör sagt mer än ett år innan olyckan inträffade: Borren måste förses med skydd. Men något skydd sattes inte dit.

Det var onsdagen den 25 april i Uddevalla. Efter lunch var det träslöjd på schemat för Tilda Karlsson och hennes klasskamrater.

Tilda arbetade med en träklocka, behövde göra hål och gick bort till pelarborrmaskinen av märket A 2508 tillverkad av Arboga Maskiner.

– Jag vet inte riktigt hur jag gjorde. Borren tog tag i tröjan. Jag fick panik. Alla skrek. Slöjdläraren kom med en sax och försökte klippa loss mig. Så blev alla tysta.

Gjorde det ont?

– Jag hade så ont så att jag inte kände någonting. Jag vet att det låter konstigt. Jag tror att slöjdläraren trodde att borren hade gått igenom armen.

När slöjdläraren hade klippt loss henne lades hon på en soffa i uppehållsrummet och fick en påse med is på armen. Efter ett tag kom pappa som någon ringt efter och körde Tilda till sjukhuset.

Man gav henne två tabletter och så fick hon vänta.

– Då började det göra ondare.

När hon skulle gå på toaletten svimmade hon.

– Jag kände inte att armen var bruten. Men jag visste att den var det. Det var någon som berättade att underbenet var av.

På måndagen var hon tillbaka i skolan igen.

– Jag tyckte de var dumma. De visste att man inte skulle använda maskinen.

För drygt ett år sedan bestämde Uddevalla kommun att en pensionerad slöjdlärare och före detta skyddsombud skulle få uppdraget att inspektera samtliga slöjdsalar i kommunen.

Och när han konfronterades med Arboga Maskiners A 2508 i Forshällaskolan förklarade han att maskinen måste ha ett skydd, ett tresidigt skydd av genomskinlig hårdplast.

Lite senare skickade han en rapport till skolan där han uttryckligen förbjöd att maskinen får användas utan skydd. Den rapporten uppger Tildas slöjdlärare att han aldrig sett.

Efter besöket skrev rektor en åtgärdsplan där uppgiften lades på Tildas slöjdlärare att skaffa och montera ett skydd. Åtgärdsplanen var slöjdläraren med om att upprätta.

Men så gick tiden och av någon anledning hände ingenting.

Maskinen stod där i slöjdsalen – utan skydd – och användes av eleverna.

Ett år efter den före detta slöjdlärarens besök gjordes en uppföljande kontroll – där man återigen konstaterade att skydd saknades och att någonting måste göras.

Men inget hände.

En vecka senare startar Tilda pelarborrmaskinen för att göra hål i sin träklocka.

Efter olyckan var Arbetsmiljöinspektionen på skolan för att ta reda på vad som hänt. I ett inspektionsmeddelande pekade verket på vad som brustit och vad skolans ledning måste göra:

”Rektor har ansvaret för arbetsmiljön på skolan. Där måste ni bli tydligare med vad det innebär när rektor läger arbetsmiljöuppgifter på andra anställda. Ni måste också se till att de anställda har de kunskaper som krävs för att klara dessa uppgifter.”

Just nu funderar Arbetsmiljöverkets jurister på vad som blir nästa steg. De kan bestämma sig för att lämna över ärendet till en åklagare som i sin tur får avgöra om det finns anledning att väcka åtal mot någon av de inblandade.

2 000 olyckor om året

Tilda är bara 10 år, men har redan varit med om en arbetsolycka, när hennes arm fastnade i pelarborrmaskinen i slöjdsalen. Det var en av de runt 2 000 olyckor som inträffar i Sveriges skolor varje år. Mellan 2007 och 2011 skadades 787 elever under 18 år så allvarligt i skolan att det ledde till sjukfrånvaro.

Arbetarskydd har tittat närmare på olycksstatistiken på Sveriges största arbetsplats – grundskolor och gymnasieskolor.