Arbetsskador

Tatuerar med musklerna på helspänn

Forskarna studerade bilder på tatuerarnas arbetspositioner och kom fram till att den rekommenderade gränsen för muskelansträngning överskreds. Foto: Andrew Parsons / Alloverpress

Det gör inte bara ont på den som blir tatuerad. Även tatueraren lider. Yrkesgruppen drabbas ofta av rygg- och nackont, huvudvärk och ögonbesvär.

Publicerad

Det är forskare vid Ohio State University, i USA, som studerat hur arbetet påverkar tatuerares fysiska hälsa. Tio personer undersöktes, bland annat genom att med elektroder mäta ansträngningen i olika muskler. Var femte minut tog forskarna bilder på tatuerarnas sittposition och analyserade sedan arbetsställningen. Med blotta ögat gick det att se hur obekvämt det var, skriver forskarna i ett pressmeddelande, uppger TT.

Det visade sig, enligt studien som publiceras i tidskriften Applied Ergonomics, att alla tatuerarna överskred den rekommenderade gränsen för muskelansträngning i minst en muskelgrupp under arbetet. Några överskred gränsen med så mycket som 25 procent, vilket innebär att risken att skadas är stor, skriver TT.

Rekommendationen från forskarna är att tatuerare använder stolar som ger stöd till rygg och armar, byter sittställning ofta och tar fler pauser.