Arbetsskador

Stressforskare: ”Man blir hög av prestationerna”

Dan Hasson

Stress kan vara nyttigt – så länge den är tillfällig och man får tillräcklig återhämtning efteråt. Det säger stressforskaren Dan Hasson.

Publicerad

Personer som går in i väggen liknar ofta Jörgen Ekeberg i artikeln här intill, i det att tillvaron upplevs som driven av hot, säger Dan Hasson.

– Om jag inte ständigt ställer upp för alla hela tiden, är den perfekta föräldern och svarar på mejl dygnet runt kommer ingen att tycka om mig.

Så beskriver Dan Hasson tillståndet, i en föreläsning på en arbetsmiljödag i Göteborg. Men man kan också gå in i väggen av att drivas av belöningar; arbetet känns så roligt och meningsfullt, man tar på sig mer och mer.

– Man blir hög av prestationerna och därför mindre känslig för kroppens varningssignaler.

Om man märker att en kollega eller vän har en alldeles för stressig tillvaro, ska man undvika att lägga mer skuld på personen. Att be någon sluta skicka jobbmejl mitt i natten exempelvis, tenderar att få den sönderstressade att känna sig ännu mer otillräcklig.

I stället bör man underlätta tillvaron för de här personerna, exempelvis genom att insistera på att vara barnvakt så att de får ledigt en stund, eller genom att som kollega stänga av deras jobbdator vid kontorstidens slut – särskilt när det är en hektisk period.

Dan Hasson framhåller vikten av aktiv rehabilitering i ett tidigt skede för dem som ändå går in i väggen; passiva sjukskrivningar riskerar att förvärra stresstillståndet. Han kallar det en myt att den som en gång gått in i väggen för evigt kommer att vara ”stressallergiker”.

– Man kan bli starkare av rätt rehabilitering.