Arbetsskador

Sommarjobbarna i stallet lever farligt

Under två år framåt ska 600 inspektioner och uppföljningar göras i hästnäringen över hela landet. Foto: Jörgen Appelgren
Här anmäls flest arbetsolyckor. Siffrorna gäller anmälda arbetsolyckor bland ungdomar 14-19 år under månaderna juni till augusti åren 2009-2015.

Riskbransch. Bristande kunskap i arbetsmiljö gör sommarjobbet i stallet riskfyllt. Mörkertalet när det gäller olyckor och tillbud är stort, hävdar Arbetsmiljöverket, och sätter branschen under lupp.

Publicerad

– Arbetsgivarna undersöker inte arbetsmiljön systematiskt, säger Hans Jansson, projekt­ledare på Arbetsmiljöverket.

Under två år framåt ska 600 inspektioner och uppföljningar göras i hästnäringen över hela landet. Det gäller naturbruksgymnasier, ridskolor och stall där hopp-, dressyr- och travverksamhet bedrivs. Verket har under tidigare inspektionsrundor fått signaler om att det sker ett stort antal tillbud och olyckor i branschen.

Förra sommaren var hästnäringen en av fyra branscher där unga jobbar som verket fokuserade extra på. De övriga tre var restaurangbranschen, naturbruksgymnasier och grönytor och kyrkogårdar.

– Nu kör vi bara hästnäringen året runt i två års tid och inte bara över sommaren. Vi tar ett helhetsgrepp, säger Hans Jansson.

Inspektionerna började redan i februari i år och tar ordentlig fart nu i sommar. Häst­näringen har många unga anställda. Arbets­miljöverkets inspektörer genomför sina inspektioner oavsett om det rör sig om vit eller svart arbetskraft på arbetsplatserna de besöker.

– Det är andra myndigheter som kontrollerar svartjobb. Det är inte vårt uppdrag, säger Hans Jansson.

Inspektörerna blir inte alltid mottagna med öppna armar. Snarare möts de till en början av viss skepsis. Efter besöket lämnar inspektörerna dessutom ofta ifrån sig en lista med krav på åtgärder.

– Men när vi senare återvänder för uppföljning har arbetsgivarna gjort ett fantastiskt förbättringsarbete. De inser att vi finns för att hjälpa dem i arbetsmiljöarbetet, säger Hans Jansson.

Många har vuxit upp i stallet och alltid gjort på ett visst sätt, till exempel burit tungt eller jobbat i arbetsställningar som slitit mycket på kroppen, utan att vara medvetna om riskerna.

– Kunskaperna om riskerna med damm är också bristfälliga. Arbetsgivarna missar även att förebygga olyckor genom att lära den som ska ta hand om en särskild häst hur den ska hanteras, säger Hans Jansson.

I Arbetsmiljöverkets statistik över antalet arbetsolyckor som lett till sjukfrånvaro bland unga syns hästnäringen inte till. Den är inbakad i den bredare kategorin ”jordbruk”. Enligt Hans Jansson är mörkertalet stort, eftersom många ungdomar i enskilda föreningar inte ses som arbetstagare där.

– Och i naturbruksgymnasiernas värld anmäls inget till oss förrän det hänt en väldigt allvarlig olycka, säger han.

I Arbetsmiljöverkets statistik är olyckor inom vård och omsorg överrepresenterade bland flickor under sommarmånaderna. Bland pojkar är det i tillverkningsbranschen som det in­träffat flest olyckor motsvarande tid.

En förklaring kan vara att det är just de branscherna som är bäst på att anmäla olyckorna till Arbetsmiljöverket.

– Eller så beror det förmodligen på att det är flest anställda där, säger Kjell Blom, utredare på Arbetsmiljöverket.